Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Uspeh aleksinačkog hora "Šumatovac"

rss

30.08.2013.

Mešoviti hor ,,Šumatovac,, je osvojio treću nagradu na međunarodnom festivalu horova u Ohridu, koji je održan u periodu od 22.8 do 26.8. 2013. godine.

Uspeh aleksinačkog hora

Da je reč o izuzetno ozbiljnom međunarodnom festivalu govori podatak da je učestvovalo 53 horova iz cele Evrope, Turske, Poljske, Belgije, Češke, Letonije, Estonije, Litvanije, Mađarske, Rumunije, Rusije, Bugarske, i iz zemalja bivše SFRJ. Bilo je 7 horova iz Srbije, dečiji hor iz Leskovca "The Stars" - Zvezdice, osvojio je prvo mesto u svojoj kategoriji, a Ženski hor SKC-a iz Niša je osvojio drugo mesto u svojoj kategoriji. Mr Milena Injac je dirigent mešovitog hora ,,Šumatovac,, koji je treću nagradu u takmičarskom delu osvojio izvodeći 6 izuzetno zahtevnih kompozicija: Capricciata a tre voci - Adriano Banchieri, Ninje otpušaješi - Aleksandar Archangelsky, VIII rukovet- Stevan St. Mokranjac,Con al vito-Manuel Massoti Little, Kak paidu - arr.A.V. Sveshnikov, Makedonsko oro - Todor Skalovski. Aleksinački hor je nastupao 25.avgusta pre podne, i njihov nastup je bio veoma zapažen. Dobili su velike aplauze posle svake kompozicije jer su bili pravo osveženje raznovrsnošću programa koji su izveli.

Ekskluzivno za sajt Aleksinac net , profesor Milana Nenadović nam prenosi svoje utiske, i jednu zanimljivost koja je pratila osvajanje nagrade aleksinačkog hora:

,, Mi inače nismo znali da smo osvojili nagradu, dan pre finala i dodela nagrada javljeno nam je da nemamo nikakvih obaveza i mi smo mislili da nismo ništa osvojili i raspoloženje je baš palo. Međutim, sutradan dirigentica je prisustvovala finalnom koncertu (kada se dodeljuje Grand Prix - koji je inače osvojio hor iz Poljske) i prvo su se delile zahvalnice (onima koji nisu ništa osvojili) i pošto nas tu nije bilo dirigentica se malo razočarala, posle su delili specijalne nagrade - ni tu nas nije bilo, i onda na opšte iznenađenje dobili smo treću nagradu. Mi smo bili presrećni, plakali smo, grlili se... jer to je stvarno istorijski uspeh za naš hor, a i za nas same jer je veliak potvrda za naš rad i zalaganje. Sa ovom dirigenticom radimo nešto više od godinu dana, i za tako kratak period ona je postigla ovako nešto sa nama.  A mi smo uglavnom svi amateri, samo jedna pevačica ima završenu akademiju a druga srednju muzičku školi, i svi imamo neka svoja zanimanja i obaveze, ali stižemo da vežbamo dva puta nedeljno po dva sata. I hvala Bogu isplatilo se.,,

Horski festival u Ohridu je pratilo veliki broj uspešnih ljudi iz sveta horske muzike i nakon nastupa aleksinačkog mešovitog hora mnogi od njih su bili oduševljeni nastupom ,,Šumatovca,,  tako da su usledili i brojni pozivi da aleksinački hor nastupi na festivalima u Grčkoj i Litvaniji.

Glavni donator nastupa aleksinačkog hora u Ohridu je bila Opština Aleksinac, koja je finansirala put i smeštaj. Kompanija Maxi-Co i Zanatska radnja "Tane" su takođe donirali sredstva.

Komentara: 0


# Milana Nenadović opština Šumatovac festival Milena Injac sajt
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima