Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada gostuje u Aleksincu

rss

01.04.2019.

U utorak 9. aprila u Aleksincu će gostovati Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada predstavom "Anika i njena vremena". Tekst je nastao po pripovetkama Ive Andrića.

Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada gostuje u Aleksincu

"Anika i njena vremena" režirala je Ana Đorđević, a glume Milica Trifunović, Nenad Pećinar, Biljana Keskenović, Dušan Vukašinović, Milovan Filipović, Jovana Mišković i Milica Grujičić.

Ana Đorđević je rediteljka koja za svoje predstave retko uzima „gotov“ dramski predložak. Ona ga stvara, isto onoliko koliko ga koristi, što jeste blisko savremenoj pozoršnoj estetici. Ana Đorđević je poznata i kao studiozna u svom radu.

U njenim predstavama isijavaju analize, povezivanja i jedna nova čitanja, kako se to u pozorištu kaže. Tako je i sa „Anikinim vremenima“ Ive Andrića, odnosno predstavom Anika i njena vremena (koprodukcija SNP-a i BEO ART-a), u kojoj se prepoznaju motivi poznate Andrićeve pripovetke, njegove čitave proze, uz niz iskonstruisanih situcija, odnosa i dijaloga, dramaturški postavljenih u okvir onog dela priče kada Jakša, sin dobrunskog prote Melentija, umesto da se preda crkvi i nasledi porodični „zanat“, predaje sebe Aniki i „otvorenoj kući“, višegradskom bordelu, oslobođenom svakodnevne rutine. - odlomak iz kritike Igora Burića objavljene u Dnevniku 2017.godine

Ana Đorđević je rođena u Beogradu, 1977.  Diplomirala je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Profesionalni je reditelj od 2000. godine. Za većinu predstava pisala je autorski tekst ili dramatizovala prozno delo.

Predstava je na repertoaru u Aleksincu 9.4.2019, od 20 sati. Cena ulaznice je 300 dinara


# Centar za kulturu i umetnost pozorište predstava Srpsko narodno pozorište Novi Sad Ivo Andrić
@cekulaleksinac @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima