Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Skandal u konzulatu u Beču

rss

18.09.2006.

• Skup koji je sazvao Volfgang Rorbah, s namerom da pruži ruku pomirenja Srpskom kulturno-informativnom centru, na čijem čelu je Petar Milatović Ostroški, pretvorio se u otvoreni verbalni sukob

Saga o osnivanju Srpskog kulturnog centra u Austriji kulminirala je u subotu uveče u prostorijama srpskog Konzularnog odeljenja u Beču, na sastanku koji je, po zamisli dr Volfganga Rorbaha trebalo da objedini, a ne još više zavadi Srbe u Austriji.

Trka za Srpski kulturni centar u Austriji započela je najavom Volfganga Rorbaha da će u Beču osnovati ovakvu organizaciju. Grupa Srba, na čelu sa Petrom Milatovićem Ostroškim, tada je pohitala da prva ralizuje desetogodišnju ideju. Tako je 11. septembra, u prostorijama Srpske pravoslavne crkve, u 17. bečkom okrugu osnovan Srpski kulturno-informativni centar (SKIC), uz blagoslov crkve. Ova organizacija je potom i registrovana u Austriji.

Šokirani Austrijanac

Hajnc Hufnagel, jedan je od retkih austrijskih političara koji se zalaže za ideju da Srbi u Austriji dobiju status priznate manjine, došao je na ovaj sastanak da novom Srpskom kulturnom centru ponudi pomoć. Nakon ove bruke u Konzulatu i šoka koji je doživeo pitanje je da li će Hufnagel ikada uraditi nešto za Srbe.

Svestan da austrijski zakoni ne dozvoljavaju postojanje dva ovakva centra, Rorbah je odustao od osnivanja drugog, a Ostroškom pružio ruku pomirenja. Tako je i došao na ideju da umesto Osnivačke skupštine održi sastanak solidarnosti u prostorijama Konzulata Srbije na koji je pozvao predstavnike registrovanog SKIC-a kao i novog konzula Srbije u Beču Dimitrija Zelenbabu i ugledne austrijske političare.

Međutim, nastupom članova srpskog udruženja "Ravnogorac", koji sačinjavaju pristalice Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, ovaj sastanak pretvorio se u bruku za sve Srbe u Austriji. Članovi ovog kluba, inače i članovi inicijativnog odbora za osnivanje Rorbahovog SKC-a, sastanak su iskoristili da bi iskazali nezadovoljstvo njegovom odlukom da odustane od osnivanja Kulturnog centra i omogući članovima SKIC-a Ostroškog da prisustvuju ovom sastanku.

Svemu tome prisustvovali su treći predsednik skupštine pokrajine Beč Hajnc Hufnagel i kandidat Socijaldemokratske partije Austrije (SPOe) za austrijsku skupštinu i bivši ministar zdravstva Beča prim. dr Elizabet Piterman. Tako su ovi ugledni gosti, umesto srpske sloge, videli najgore strane podeljenosti srpskog naroda u Austriji.

Pretnje

U saopštenju koje je posle ovog nemilog događaja izdao Srpski kulturno-informativni centar, a potpisao predsednik Petar Milatović Ostroški navodi se da su "aktivisti SPO-a pretvorili sastanak u krajnost najgore vrste, čak do te mere da se pretilo hapšenjima i ubistvima, proterivanjima iz Srbije svih Srba koji se ne osećaju Srbijancima, što je izazvalo zgražanje i burne proteste najvećeg dela prisutnih i dobronamernih Srba iz Srbije, Crne Gore i bivše Jugoslavije".

Kako je navedeno u saopštenju ovaj sukob umalo nije rezultovao tučom masovnih razmera, a "pre početka skupa Ostroški je primio i anonimni telefonski poziv i upozoren je da će biti ubijen ukoliko dođe na sastanak u konzulatu".

"Ravnogorci" su napali člana svog inicijativnog odbora Rorbaha optuživši ga da je izdajnik jer je prihvatio već osnovani SKIC i sprečili da uprava registrovanog Srpskog kulturnog centra iznese plan i ciljeve rada ove organizacije. Članovi SPO-a su jasno stavili do znanja da ne priznaju formiranu instituciju, jer ona okuplja Srbe iz svih delova bivše Jugoslavije. Oni su naglasili da se sastanak održava u Konzulatu Srbije, i da je na njemu mesto, kao i u Srpskom informativno-kulturnom centru koji su oni formirali, samo za Srbe iz Srbije, što je izazvalo negodovanje brojnih Srba poreklom iz drugih krajeva bivše SFRJ.

Austrijski gosti ostali su bez teksta gledajući svađu, koju na svu sreću nisu baš sasvim razumeli.


Komentara: 6


# informativni centar
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  zdravko 28.12.2007.
  draga redakcijo niste obrazlozili zbo cega je doslo do skandala u konzulatu u becu i neznam dali vam je poznato da je gospodin Petar Milatović Ostroški za vreme bombardovanja od agresora nad srbijom organizovao sakupljanje dobrovoljnog priloga za pomoc srbiji .i da je taj novac posle sakupljanja stavljao sebi u djep .posto ga je jednom jedan ocevidac upitao videvsi kako sakupljeni novac pakuje i stavlja sebi u novcanik upitao . gospodine sta radite sa tim novcem ,on je odgovorio i drugi to rade vi znate kaki je nas narod.od tada se vise nije pojavljivao na demonstracijama.u tom vremenu je isto obljavljeno nekoliko intervjua u novinama kako smo mi srbi najgora nacija .imalo bi mnogo toga da se napise o tim nasim herojima koji u korist svojih interesa se zalazu za svoj narod i srbiju .izvinite zbog pravopisa ja sam rodjen u becu i ne znam bolje.puno pozdrava od zdravka

 • (+1) (-1)

  Ljiljana Ćuić 17.03.2009.
  U IME OPSTANKA
  Braćo Srbi, u ime opstanka!
  Ne dajmo više, krvavog danka
  Vlimo bližnjeg, zbijmo redove.
  Zadnje je vreme, opstanak zove!
  I pre Turaka bilo je svađa.
  Nesloga nas, u srce pogađa.
  U ime opstanka i slobode,
  Budimo ponosni, o moj rode!
  I nož, i kolac, prošlost su naša.
  Nevini krivci: paša, ustaša.
  Solunski podvig, nas zadužuje;
  Srbin da svoje ime poštuje.
  Bitke su naše, bitke odbrane.
  Bog nas uči, da vidamo rane.
  U nama leži čudesna sila.
  Letimo i dok nam, lome krila.
  Mi Srbi smo, ljudi bezazleni.
  To se najviše dopada meni.
  Neprijatelji stalno zla čine,
  Srbe ne skidaju sa visine.
  U srcu Srbina rajska bašta.
  Srbin razume. Zlikovcu prašta!
  U genima Srbina dobrota.
  Izrodi nam: najveća sramota.
  Da trpimo, nalog nam od Boga.
  Zbijmo redove u ime toga.

  .
  Želim da moja pesma prione uz duše svih Srba
  Ljiljana Ćuić

 • (+2) (-0)

  Mirko 16.05.2009.
  Sramotna je izmišljotina ovako komentarisati Milatoviću iza leđa, onom čuvenom srpskom dobrotvoru koji, kaako on često naglašava svoj kredo, ne živi od Srpstva kao drugi već živi za Srpstvo. Taj čovek je svoje ogromne, astronomske honorare od njegovih hitova (Lov na Srbe, Srbija nije bestragija, Nadzemlje, Lov na Tita, Sloboda u buknkeru, Testament tiranina Josipa Broza itd) poklanjao srpskom narodu u svim srpskim zemljama i treba da se stidi izvesni Zdravko koji iznosi ovako bezočne laži za čoveka!

 • (+1) (-1)

  Toma 19.05.2009.
  Petar Mulatovic i Vuk Draskovic su u necemu isti - obojica su lopine. Razlika je sto Draskovic ima jednog pristalicu vise, pa Mulatovic mora da sam sebi daje podrsku pod raznim pseudonimima (ovaj put je to "Mirko").

 • (+1) (-2)

  Nikola 11.06.2009.
  Kad pomeneš petroovo ime lepo ustani, gnjifo lažljiva i ljubomorna jer Petar je oličenje poštenja među Srbima koji nemaju pametnijeg posla nego da pljuju boljega od sebe. Petar nas je od početka, još od pre 2o i više godina, učio da su svi današnji političari izašli iz Brozovog kriminalnog i lopovskog šinjela i u pravu je čovek. Kad pojedini diskutanti svi zajednoi budu pročitali onoliko knjiga u njihovim podaničkim životima koliko je slobodarski Petar do sada napisao onda ćemo moći da razgovaramo, a do tada neka se pokriju po ušima i neka ćute lopovi i kriminalci koje je Petar dosledno raskrinkavao i koji sada pokušavaju drugome da podmeću kukavičje jaje!

 • (+1) (-1)

  he he he 11.06.2009.
  Koje ste vi budale!!!???


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima