Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sećanja sačuvana od zaborava

rss

02.06.2014. Radio Aleksinac

U prostorijama osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Žitkovcu održana je promocija knjige „Žitkovac - sećanje na zaborav“, autora Zorana Milojkovića.

Sećanja sačuvana od zaborava

Pokušavajući da od zaborava sačuva istoriju i sećanja duga skoro dva veka, Milojković ispisuje beleške potomaka starosedelaca Žitkovca, kao i onih koji su Žitkovac doživeli i doživljavaju kao svoj zavičaj.

- Svako od nas ima svoju predstavu o Žitkovcu i svako ga doživljava na svoj način, zaboravljajući pri tom da je sve počelo mnogo pre nas i da naša saznanja o tome nisu sasvim jasna. Živeći svoje živote pamtimo ono što nas se dotiče, a zaboravljamo, uglavnom nesvesno, ljude koji su tu oko nas i događaje u kojima i sami učestvujemo.

Ideja knjige je bila, nastavlja autor, da se pomenu ljudi i porodice koje su od prvih pouzdanih podataka o njima živeli i stvarali u Žitkovcu. Potomci prvih Žitkovčana, koji i danas žive u ovom naselju u predgrađu Aleksinca, zabeleženi su popisom iz 1834. godine. Trebalo je da prođe punih 80 godina pa da selo dobije školu, a čitavih 180 da se sazida crkva.

- Od tada do danas na ovom prostoru se radovalo i tugovalo, ratovalo i mirilo, osvajači su palili i steljali, saveznici bombardovali, Morava plavila i hranila, proizvodili se crepovi i nizao duvan, stvaralo se i rušilo. Šta je od svega toga ostalo, ili još bolje, šta je nastalo, napisaće neko drugi. Ja sam pokušao da zabeležim ljude koji su u svemu tome učestvovali u periodu od skoro dva veka – poručuje Milojković.

 

Komentara: 6


# Žitkovac Zoran Milojković
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  nedoreceno 02.06.2014.
  Ko je Zoran Milojkovic? Ko je izdao knjigu? Kako da dodjem do nje?

 • (+0) (-0)

  pojasnjenje 05.06.2014.
  Zoran Milojković se poslednjih godina intenzivno bavi istraživanjem istorije sela današnje aleksinačke opštine sa leve strane Morave. Inače je penzionisani vazduhoplovac i instruktor, a diplomirao je i na književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Kraće vreme bio je direktor Zavičajnog muzeja u Aleksincu, a bio je angažovan i oko osnivanja ALT-a početkom devedesetih. Knjigu je objavio Zavičajni muzej, moguće ju je nabaviti u Muzeju ili od autora. Za više informacija najbolje Vam je da kontaktirate Zavičajni muzej.

 • (+0) (-0)

  I drugi put, 08.06.2014.
  Ne bi bilo ni potrebnopojasnjenje da ste sve ove informacije ubacili u tekst.
  Molim, i drugi put.
  Ili naucite da pisete, ili ne zbunjujte vise ovaj narod.

 • (+1) (-0)

  P.S. 08.06.2014.
  U Beogradu grupa za srpski jezik i knjizevnost nije na Filoyofskom, vec na Filoloskom fakultetu.

 • (+) (-)

  Radomir Milosavljević 30.01.2018.
  Vredan napor za poštovanje. Pitanje ; Da li je g din Milojković sin uvaženog nastavnika maternjeg jezika svojevremeno U O.Š.V.Karadžić, Svete Milojkovića, čiji sam đak i ja bio, generacija 1952.Hvala , unapred,

 • (+2) (-)

  azrel 31.01.2018.
  jest tako je, to je Svetkin sin


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima