Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Promocija knjige o Vronskom u Žitkovcu

rss

27.05.2018.

U crkvi Svetog arhangela Gavrila održana je promocija, na dan Sv. Ćirila i Metodija, tek izašle knjige dr prof. Budimira Potočan o Vronskom, a u organizaciji gradske biblioteke Aleksinac i Udruženja stvaralaca u kulturi "Zavičaj" Žitkovac.

Promocija knjige o Vronskom u Žitkovcu

Promociji knjige. pored autora knjige o Vronskom, prisustvovalo je još četiri doktora nauka, nekoliko književnika i akademika. Promociju je uveličao crkveni hor, koji je izveo nekoliko duhovnih pesama, a reprodukovana je himna "Pukovnik Rajevski" u izvođenju Radeta Đurđevića, autora Dragiše Markovića.

U toku promocije istaknute su mnoge pojedinosti o pogibiji Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog u Gornjem Adrovcu, urušavanju tog duhovnog i istorijskog mesta, krađi ikonostasa, ubistvu popa Božidara Dimitrjevića, kao i odvođenju ruskih predstavnika u drugu crkvu, pošto je ova bila poharana.

Skupu su prisustvovali i potomci iseljenika iz Carske Rusije koji žive u Žitkovcu. Prisutni su se interesovali za mnoga pitanja, a prof. dr Potočan založio se da se uključi opština Aleksinac i oživi srpska Verona, kako je on naveo, u čemu treba da bude uključena cela zajednica, jer je to jedinstveno mesto sa velikim spomenikom ljubavi, a i on će u tome pomoći i govoriće na promocijama tome u prilog.


Tekst i foto: Boža Marković

Komentara: 0


# Vronski opština Žitkovac Vuk Karadžić biblioteka Budimir Potočan Crkva Arhangela Gavrila Udrženje Zavičaj
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima