Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Premijera etno mjuzikla "Ivkova slava"

rss

03.10.2012. Izvor: Aleksinačke novosti

Etno mjuzikl "Ivkova slava", za koji je Sremčev tekst adaptirao niški glumac Boki Dimitrijević u saradnji sa rediteljem Dukom Jovanovićem, a pesme aranžirao magistar Jovica Gavrilović, već je izveden na nekoliko gostovanja.

Premijera etno mjuzikla

Glumci Aleksinačkog amaterskog pozorišta izvešće, u ponedeljak 8. oktobra, svoju petu premijeru. Prema dosadašnjim reakcijama publike ovo će biti naša najigranija i najtraženija predtava, kaže reditelj Duka Jovanović.

Inače, svih 18 pesama, koje ansambl predstave svira i peva uživo na sceni, aranžirano je prema originalnim zapisima iz niške Narodne biblioteke i praktično su u potpunosti urađene u duhu vremena kada su uz njih uživali junaci Stevana Sremca.

- Prema analizi zapisa iz 19. veka može se tačno odrediti koju je pesmu najviše voleo i naručivao svaki lik iz "Ivkove slave". Upeli smo da izdvojimo i pesme koje je Sremac posebno voleo da čuje i sam peva - ističe Duka Jovanović, koji i igra u predstavi, ovog puta lik predsednika opštine.

Čuvenu četvorku "Ivkove slave" igraju Viobran Golubović (Kalča), Boban Todorović (Kurjak), Saša Stanković (Smuk) i Aleksa Tokić (Neko), dok će u ulozi gazda Ivka aleksinačka publika moći da vidi Batu Markovića.

Ženske likove u predstavi igraju Zorica Stevanović (Sika) i Ninuška Stojanović (Mariola), dok je za muzički deo predstave zadužen vokalno-instrumentalni kvintet koji čine Anđela Golubović, Milica Milosavljević, Miljan Stojković, Dalibor Milivojević i Mile Brzaković.

Inače, Aleksinačko amatersko pozorište je osnovano kao udruženje građana u kulturi oktobra 2009. godine, a za manje od tri godine postojanja ansambl je odigrao 4 premijere.

Do sada je ansambl ukupno odigrao 75 predstava (15 u Aleksincu i 60 na gostovanjima u 29 srpskih gradova).

Predstave Aleksinačkog amaterskog pozorišta 6 puta su se našle na zvaničnom repertoaru profesionlnih pozorišta, ali su igrane i na scenama seoskih domova kulture.

Dosadašnjim predstavama prisustvovalo je više od 11.000 gledalaca, a urađeno je ukupno 58 TV i 19 radijskih priloga i emisija, emitovanih na 22 elektronska medija, dok je objavljeno 11 novinskih reportaža ili članaka vezanih za rad Aleksinačkog amaterskog pozorišta.

Predstava AAP „Život u tesnim cipelama“ je jedina amaterska predstava ikada izvedena u Srbiji o kojoj je emitovan prilog u specijalizovanoj emisiji „Čitanje pozorišta“ na RTS-u, a autori emisije su premijeru u fabrici filtera „FRAD“ proglasili za marketinški potez godine (2011.) u svetu srpskog pozorišta.

Pozorište je do sada osvojilo 17 nagrada na festivalima amatera, a dve predstave ("Mrešćenje šarana" i "Život u tesnim cipelama") su proglašene za najbolje amaterske predstave Južne Srbije (2010. i 2012.), dok je predstava "Narodni poslanik" osvojila drugo mesto 2011. godine.# pozorište festival Anđela Golubović Aleksa Tokić Zorica Stevanović Viobran Golubović amatersko pozorište Jovica Gavrilović
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima