Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Predstava Fine mrtve d(j)evojke otvorila ovogodišnji PIP

rss

23.11.2021. Aleksinac.net

Predstava Beogradskog dramskog pozorišta Fine mrtve d(j)evojke otvorila je ovogodišnji Festival prvoizvedenih predstava, popularni PIP.

Predstava Fine mrtve d(j)evojke otvorila ovogodišnji PIP

Fine mrtve d(j)evojke kao predstava pokušava da postavi pitanje, šta je normalno, da li je to ljubav između dve osobe istog pola ili društvo koje na njih gleda kao nenormalne? Homofobija, šovinizam, primitivizam su samo neki aspekti društva koje nas okružuje a čije ponašanje je zapravo tema ove predstave. Radnja je smeštena u Zagreb, ali se veoma lako može poistovetiti i sa Aleksincem ili sa bilo kojim gradom na Balkanu. 

Đački odbor aleksinačke gimnazije će svake večeri, tradicionlano, birati glumca ili glumicu večeri tokom svih festivalskih dana, a prva kojoj je pripala ta čast je glavna glumica Iva Ilinčić.

Aleksinačka publika je ponovo pokazala da voli i prepoznaje dobro pozorište kada je na kraju predstave dugim aplauzom nagradila ansambl Beogradskog dramskog pozorišta.

Pre početka predstave podsetili smo se da je ovo deveti Festival prvoizvedenih predstava, a zapravo je trebao da bude deseti jer je prethodne godine morao da bude otkazan. Takođe minutom ćutanja odata je pošta Grujici Veljkoviću i Draganu Gojkoviću koji više nisu sa nama a tokom godina su bili neizostavni deo PIP-a.

Drugog dana Festivala, po tekstu Aleksandra Tišme, u režiji Borisa Lješevića gledaćemo predstavu „Upotreba čoveka” u koprodukciji Novog Tvrđava teatra, Grad teatra Budve, Novosadskog pozorišta i East West Centra iz Srajeva. U predstavi igraju: Emina Elor, Draginja Voganjac, Jugoslav Krajnov, Dušan Vukašinović, Ognjen Nikola Radulović, Aljoša Đidić i Ognjen Petković.

U 18.00 sati, u sali Doma Omladine održaće se projekcija dokumentarnog filma „Glumčina” o Zoranu Radmiloviću. Film je rađen u produkciji „Siti grupe” iz Niša, a koproducent je Narodno pozorište Timočke Krajine „Zoran Radmilović”. Saradnik na scenariju je Milan Caci Mihailović, a reditelj filma je Vladimir Ristić.

U filmu učestvuju: Milan Caci Mihailović, Selena Vicković, Dušan Kovačević, Mira Banjac, Vladimir Đuričić, Bratislav Đorđević, Seka Sablić, Miloš Vešović, Zdravko Šotra, Goran Marković, Svetlana Bojković, Aljoša Vučković, Goran Sultanović, Novica Nikić, Milica Kralj i Ljuba Milunović.

U 19.10 sati, takođe u sali Doma Omladine biće promocija knjige Čarobnjak Radmilović, sa gostom Milanom Cacije Mihailovićem koji je i autor.

Mikica Stanković

 


# Centar za kulturu i umetnost pozorište festival Festival prvoizvedenih predstava Dušan Kovačević Beogradsko dramsko pozorište
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima