Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Izložba slika "Zvornički stradivari"

rss

13.06.2023. redakcija Aleksinac net

Biblioteka „Vuk Karadžić"- Aleksinac, priredila je izložbu slika, "Zvornički stradivari", autora: Negosave Stjepanović, Stanislava Tomića i Željka Nikolića, organizovanoj uz podršku Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Narodne biblioteke iz Zvornika.

Izložba slika "Zvornički stradivari"

Izložba je upriličena u čast Nikole Vasića, najpoznatijeg graditelja violina između dva svetska rata.

Učenici Muzičke škole „Vladimir Đorđević" Jelena Lazić O bella cao klasa Svetlana Karadarević Helena Vučić Suzuki br.4 klasa Tijana Antić Rodio se u Zvorniku, u BiH,1893. godine, umro je u Baltimoru 1961. godine u Spada u najbolje graditelje violina u svetu između dva svetska rata. 1908. godine iz Zvornika odlazi u Novi Sad na izučavanje zanata za pravljenje gudačkih instrumenata, a zanat usavršava u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Boravio je i u Rusiji, Kini i Japanu da bi se najzad 1925. godine nastanno u SAD.

Tu ga otkriva čuveni severnoamerički virtuoz na violini Elman i naziva najvećim živim svetskim graditeljem violina. Upoređuje ga sa Stradivarijem, najvećim i najpoznatijim graditeljem violina i drugih gudačkih instrumenata na kojima svirali ili sviraju najveći umetnici. Elman je čak smatrao da Vasićeva žica "G" ima bolje tonove od Stradivarijusove. Vasić je za čuveni Elmanov kvartet napravio dve violine, violu i čelo.

O Vasiću kao umetniku, graditelju violina, između dva svetska rata pisali su američki listovi Herald-Tribune, Seattle post-Inteligencer i još neki, a beogradski "Ilustrovani list" 1928. godine objavio je opširan članak o Nikoli Vasiću uz njegovu fotografiju povodom Vasićevog boravka u Francuskoj (zbog nabavke drveta) i Jugoslaviji. Dolazio je u Zvornik 1928. i 1930. godine. Osećao je nostalgiju za rodnim krajem, nije zaboravio jezik, sačuvana pisma svedoče da se stalno dopisivao sa rodbinom u Zvorniku.

Izvor: Mehmed Hudović, "Zvornik slike i beleške iz prošlosti", DES Sarajevo, Sarajevo, 2000., str. 196-197.


# Vuk Karadžić biblioteka Izložba slika
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima