Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Изложба слика "Зворнички страдивари"

rss

13.06.2023. редакција Алексинац нет

Библиотека „Вук Караџић"- Алексинац, приредила је изложбу слика, "Зворнички страдивари", аутора: Негосаве Стјепановић, Станислава Томића и Жељка Николића, организованој уз подршку Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине и Народне библиотеке из Зворника.

Изложба слика "Зворнички страдивари"

Изложба је уприличена у част Николе Васића, најпознатијег градитеља виолина између два светска рата.

Ученици Музичке школе „Владимир Ђорђевић" Јелена Лазић О белла цао класа Светлана Карадаревић Хелена Вучић Сузуки бр.4 класа Тијана Антић Родио се у Зворнику, у БиХ,1893. године, умро је у Балтимору 1961. године у Спада у најбоље градитеље виолина у свету између два светска рата. 1908. године из Зворника одлази у Нови Сад на изучавање заната за прављење гудачких инструмената, а занат усавршава у тадашњој Чехословачкој. Боравио је и у Русији, Кини и Јапану да би се најзад 1925. године настанно у САД.

Ту га открива чувени северноамерички виртуоз на виолини Елман и назива највећим живим светским градитељем виолина. Упоређује га са Страдиваријем, највећим и најпознатијим градитељем виолина и других гудачких инструмената на којима свирали или свирају највећи уметници. Елман је чак сматрао да Васићева жица "G" има боље тонове од Страдиваријусове. Васић је за чувени Елманов квартет направио две виолине, виолу и чело.

О Васићу као уметнику, градитељу виолина, између два светска рата писали су амерички листови Herald-Tribune, Seattle post-Inteligencer и још неки, а београдски "Илустровани лист" 1928. године објавио је опширан чланак о Николи Васићу уз његову фотографију поводом Васићевог боравка у Француској (због набавке дрвета) и Југославији. Долазио је у Зворник 1928. и 1930. године. Осећао је носталгију за родним крајем, није заборавио језик, сачувана писма сведоче да се стално дописивао са родбином у Зворнику.

Извор: Мехмед Худовић, "Зворник слике и белешке из прошлости", ДЕС Сарајево, Сарајево, 2000., стр. 196-197.


# Вук Караџић библиотека Изложба слика
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима