Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Izložba Jovane Savić

rss

21.08.2013.

Jovana Savić je mlada umetnica rođena u Aleksincu. Ove godine je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Nišu. Po rečima Vladimira Jankovića, profesora FLU Niš, reč je o jako zanimljivoj i vrednoj mladoj umetnici, koja osim izuzetnog talenta za slikarstvo ima i dobre organizacione sposobnosti.

Izložba Jovane Savić

 Upravo je to i bio jedan od povoda za naš razgovor. Jovana Savić je u aleksinačkom Centru za kulturu organizovala izložbu čiji je naziv "Prepoznavanje".

- Jovana, možete li nam ukratko reći ko su bili učesnici izložbe i šta je bio glavni povod za organizaciju izložbe?

Učesnici izložbe su studenti i tek diplomirani mladi umetnici. Radove je izlozilo šest autora: Jasmina Obradović, Nenad Stamenković, Katarina Novaković, Predrag Milosavljević, Milan Vukašinović i Jovana Savić . Povod je udruživanje kulturnih dešavanja dva grada i informisanje o novim likovnim stvaraocima,koji tek saopštavaju svoj stav,gradeći umetničke karijere. Granice Srbije su male, a Niš je na korak od Aleksinca.

- Ove godine ste diplomirali na FLU Niš, pred Vama je nastavak školovanja na master studijama, možete li biti dovoljno iskreni, kažite nam šta je Vaš cilj, da postanete likovni pedagog, samostalni umetnik ili možda producent umetničkih dešavanja?

Likovni pedagog mora da ima sve osobine i sposobnosti koje su navedene, mora da se potvrđuje radom u ateljeu, da izlaže, promoviše i pokreće umetničke aktivnosti. To podrazumeva kontinuirano obrazovanje i praćenje kulturnih zbivanja i van zemlje.

-  Izložbu je otvorio Vaš kolega, Marko Miladinović predsednik ULUA, kakvu saradnju imate sa aleksinačkim udruženjem i da li je izložba "Prepoznavanje" početak budućih aktivnosti aleksinačkih mladih lavova u svetu umetnosti, obzirom da ste svi generacijski blizu?

Ovo je tek početak saradnje, a već jedan od sledećih termina rezervisan je za zanimljivu izložbu zgrafita studenata niškog Fakulteta umetnosti, koju je dogovorila profesor FU S.E.Curk.

- Učestvovali ste u jednoj interesantnoj akciji, zajedno sam Stefanom Rakićem uspešnim vilinistom koji je takođe iz Aleksinca,u akciji oslikavanja Dečjeg kulturnog centra u Nišu i trafo stanice, imate li možda želju da nešto slično uradite u Aleksincu? Šta bi to bilo zanimljivo oslikati od javnih površina u našem gradu?

Rado se odazivam i često učestvujem u humanitarnim akcijama i projektima . Dečiji centar i trafo stanica su samo jedna od mnogobrojnih kojima sam dala svoj doprinos. Aleksinac ima dovoljno mesta zanimljivih za rad umetnika. Centar grada je najtrajnije i najlepše mesto koje treba obeležiti mozaikom na fontani, platou...muralom na zidu biblioteke, Doma kulture, gerontološkog centra "Jelenac", hol škole za vaspitače, obdaništa, vrtića...

- Znajući da imate dobre organizatorske sposobnosti, da li ste spremni da svom gradu poklonite 50 radnih sati u toku godine tako što ćete ulepšati jednu javnu površinu na način koji Vi smatrate adekvatnim ili uraditi jedan interesantan mozaik ili predložiti neki drugi plan kojim bi Aleksinac postao lepši grad nego što jeste?
Spremna sam da radim, ne mereći sate i dane, jer jedino vredno merilo je kvalitet onog što je urađeno. Privilegija i zadovoljstvo svakog mladog umetnika na početku karijere je mogućnost darivanja onih kojima oplemenjivanje životnog prostora predstavlja radost.

 


# škole Jovana Savić izložba Marko Miladinović umetnost slikarstvo Aleksinčanke
@jovanasavicart1 @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima