Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Festival humora i satire "Južnjačka uteha" u Aleksincu

rss

20.09.2015. Tanjug, Južna Srbija Info

Četvrti festival humora i satire "Južnjačka uteha" uspešno je održan u Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu, u organizaciji te ustanove i gradske biblioteke "Vuk Karadžić".

Festival humora i satire "Južnjačka uteha" u Aleksincu

Učestvovali su autori iz Beograda i Aleksinca - Dragutin Minić Karlo, Slobodan Simić, Slavomir Vasić, Aleksandar Čotrić i Bojan Ljubenović, saopštili su danas organizatori. 

U okviru festivala juče su predstavljene nove knjige: "Izabrane priče" (satirične priče) Minića, "Trn u oku" (satirični aforizmi) Ljubenovića, "Igranje glavom" (aforizmi o sportu) Čotrića, "Ja sam Srbin, a vi kako ste" (satirični aforizmi) Vasića i "Odjeci u provaliji" (antologija erskog aforizma), Simića.

Direktor aleksinačke biblioteke Siniša Golubović konstantovao je da je "srpska satira, po broju autora i kvalitetu radova, u samom balkanskom i evropskom vrhu". 

To su potvrdile i antologije srpskog aforizma i knjige domaćih satiričara koje su u poslednje dve godine objavljene u Mađarskoj, Bugarskoj, Italiji, Španiji (na baskijskom jeziku), Poljskoj, Makedoniji, Sloveniji, i Rusiji.

U toku festivalskog programa Minić je poručio: "Radnika može da otpusti svako, a penzionera samo Sveti Petar". 

"Ko kaže da ne znamo da plivamo?", zapitao je Simić i odmah dodao: "Buši čamac!"

Vasić je na crnohumoran način sagledao prilike u zdravstvu: "Doktori su pokušali da me vrate u život, a vratili su me u bedu."

Problem iseljavanja Čotrić je sažeo u aforizam: "Dve trećine mladih žele da se isele u inostranstvo. Jedna trećina je to već učinila."

O ovoj temi je glasno razmišljao i Bojan Ljubenović: "Ima izlaz, majstore! Hoću da izađem iz Srbije!"


# Centar za kulturu i umetnost Slavomir Vasić festival Vuk Karadžić biblioteka Siniša Golubović humor
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima