Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kako je Aleksandar I oprostio Hrvatima 50.000 srpske pobijene nejači i ratnu odštetu od 12 milijardi francuskih franaka

rss

12.08.2020. Boža Marković

Smatramo da treba da se čuje i druga strana priče vezano za tekst "Stvaranje mita o Blagoju Jovoviću" iz pera advokata Vlatka Sekulovića.

Kako je Aleksandar I oprostio Hrvatima 50.000 srpske pobijene nejači i ratnu odštetu od 12 milijardi francuskih franaka

Radi potpunog informisanja građana, u ime "mitomana" prenosimo ovo podsećanje koje je objavila Zorica D. Preleš, na svojoj Fejsbuk stranici, biograf znamenitog aleksinačkog prote Stevana Dimitrijevića.

Smatramo da će biti korisno da se i ovo pročita.

 


 

Kako je Aleksandar I oprostio Hrvatima 50.000 srpske pobijene nejači i ratnu odštetu od 12 milijardi francuskih franaka

General Srpske Vojske Krajine Milisav Sekulić je na Simpozijumu o „Srpskom vojnom sanitetu u Prvom svetskom ratu“ na VMA, izrekao TRI ISTINE, poražavajuće, o kojima se ćuti decenijama.

Prvo je imao primedbu na stalno ponavljanu rečenicu na mnogim simpozijumima i skupovima gde se govori o srpskoj istoriji. Uglavnom svi govori počinju izlizanom rečenicom da srpski narod pati OD ZABORAVA, a general Sekulić lepo kaže: “Ono što se nije znalo, ni naučilo, ne može biti ni zaboravljeno“.

Potom je izneo TRI FRAPANTNE ISTINE, koje se decenijama kriju.

– Prva istina

Je da su u Podravini i Kolubarskom okrugu tokom 1914.godine Austro-Ugari ubili 50.000 (PEDESET HILjADA) srpskih žena, dece i staraca, dakle CIVILA. Te zločine su uglavnom počinili HRVATI, koji su bili u Austro-Ugarskoj vojsci. Ubijanje srpskih civila bilo je u Zapadnoj Srbiji najviše i to: u JADARSKOM srezu (centar Loznica), RAĐENSKOM srezu (centar Krupanj), AZBUKOVAČKOM srezu (centar Ljubovija), POCERSKOM srezu (centar Šabac), MAČVANSKOM srezu (centar Bogatić) i KOLUBARSKOM srezu (centar Valjevo).

– Druga istina

Je da je na Mirovnoj konferenciji u Parizu 1919.g. Komisija za utvrđivanje ratnih zločina i otkrivanja onih koji su počinili zločine tokom Prvog svetskog rata u državama koje su u njemu učestvovale, tražila od svih tih zemalja , učesnica rata, da dostave broj izvršenih zločina i izvršilaca zločina na njenoj teritoriji tokom Prvog svetskog rata.
MALENA BELGIJA prijavila je 300 (TRISTA) zločina i 300 (TRISTA) izvršilaca zločina;

SRBIJA JE PRIJAVILA SAMO 4 ZLOČINA (ČETIRI) i 4 (ČETIRI ) ZLOČINCA, koji su počinili ta 4 (ČETIRI) zločina na njenoj teritoriji tokom Prvog svetskog rata . (?????????????!!!!!!!!!!!!!!!!);

– Treća istina

Je da je na Mirovnoj konferenciji u Parizu 1919.godine Komisija, koja je bila oformljena za procenu ratne štete, koju su počinili Austro-Ugari, procenila da naša Kraljevina treba da dobije ODŠTETU OD NEPRIJATELjA (AUSTRO-UGARA) U VISINI OD 12 (DVANAEST) MILIJARDI FRANCUSKIH FRANAKA U ZLATU. Pošto smo tada već bili Ujedinjena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, Ante Trumbić, koji je bio tada ministar spoljnih poslova naše ujedinjene Kraljevine, rekao je u Skupštini da TO NIJE DOBRO, jer nije fer i pošteno da Hrvati i Slovenci plaćaju tu odštetu, pošto su oni sastavni deo Kraljevine. Dakle svi su jedna velika zajednička država. I naš kralj Aleksandar Prvi Karađorđević je zastupao Trumbićevo mišljenje i Komisiji za procenu ratne štete u Parizu je odgovorio da se on NE PRIHVATA DA UZME RATNU ODŠTETU od 12 MILIJARDI francuskih franaka u zlatu, jer ne želi da se zameri Hrvatima i Slovencima i puj pike ne važi ništa, kao da ništa nije ni bilo.

Pojeo vuk magarca.

A Srbija je morala da vrati sve zajmove, koje je već bila uzela. (??????????!!!!!!!!!!!!!!!)

Tako su i Tito i srpske i crnogorske izdajice isto oprostile HRVATIMA – USTAŠAMA – KOLjAČIMA SRPSKOG NARODA njihove zločine u Drugom svetskom ratu.

Priredila Zorica Peleš

Izvor

Komentara: 1


# Boža Marković - Nesvrćanin Aleksandar Karađorđević
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+2) (-)

    Aleksandar 12.08.2020.
    Puno rečenog ovde prvi put čujem, a proučavao sam predratni i posleratni period. Znam da nije previše daleko od istine, ali...

    Da li ima dokaza za ove tvrdnje? Nije priložen niti jedan dokument.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima