Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Spirala smrti! - Priča o čoveku zbog koga se svuda sa ponosom izgovara reč "Aleksinac"

rss

14.03.2021. Saša Gidra Marković

- Hajde, prestani da se pališ kao hepo kockica, nije to nikakvo čudo, obična bre centrifuga, učili smo to, zato si i dobio keca, nemaš pojma - pokuša da me ubije u pojam moj nastavak fizike iz osnovne škole Srba Ivanović.

Spirala smrti! - Priča o čoveku zbog koga se svuda sa ponosom izgovara reč "Aleksinac"

Eh kakav je to bio osećaj, letnji raspust, 12. jul, sobajle kreneš na današnji pijac, probijaš se kroz uzanu putanju između tezga koje su okupirale glavnu ulicu, putuješ sat vemena do cilja, a onda svetlo na kraju tunela.

Zanemarim Cigu sa mečkom, gataru, tajlandsko majmunče i šarene šećerleme. Baš me briga za susret 72 sela, krušku za udaranje i ostale đakonije. Meni je u glavi bilo samo da se popnem strmim metalnim stepenicama, ugledam čuvenu crvenu liniju i  na vrhu osetim miris benzina i okolnih štandova sa pljeskavicama.

Priznajem živeo sam za Petrovdan i tri vašarska dana. Samo da ugledam to veliko bure bez poklopca, ogromnu kacu prečnika i visine oko 10 metara.

Da mi bar još jednom proključa adrealin, da osetim strah i huk polu razdrdanih motora koji se podižu uvis skoro pred sam nos, da navalim laktove na vrhu, a bure se zaleluja levo... desno..... dok MZ mašina demonstrira silu teže.

A vašarom odzvanja glas:

- Ljudi jedamputa gledate, doživotno pamtite, pričate prepričavate, ne gubite dragoceno vreme, izvolte na galeriju samo 100 dinara, kome se ne sviđa vraćamo novac. Cena minimalna, a zadovoljstvo maksimalno da vidite našeg gladijatora, a vašeg meštanima samo za vas, jedan jedini Goran Savić.

Strpljivo sačekam početak predstave, dok iz produvanih zvučnika ođekuju antologiske himne, "Pakleni vozači", Atomskog skloništa  ili "Motori" od Divljih jagoda. Sreman sam za uživanje u vertikalnim vratolomijama, podignute ruke u vazduhu, noge na volanu, vožnja zavezanih očiju i to bez kacige.

Okreće se sve u krug, dok konačno ne dođe vreme da proradi adrenalin, prilikom izvođena specijalne tačke "Spirala smrti".  U buretu nastane muk i neverica, kada se dvojici motorista pri punoj brzini ukrštaju putanje, gde svaka greška može biti kobna,a svaki delić sekunde, znači biti ili nebiti.

 

Negde u daljini  ponovo tutnji:

- Nema laži, nema prevare. Ne možete da kažete bio sam na vašaru ako niste ovo videli. To je taj jedinstveni vozač, ne u Srbiji nego u celom svetu, samo na 10 santimetara udaljen od vas, da ne veruješ rođenim očima, ponavljam neviđen spektakl za samo 100 dinara".

Slučajno sam pre neki dan video junaka mog detinjstva ispred jedne gradske menjačnice. Potpuno ista, nepromenjena dobroćudna faca. Prepoznao sam odmah taj refleksni pogled, baš onaj isti kad sam bio hepo kockica.

U tom pogledu se setih, kao da je bilo juče, kako vašarski spiker najavljuje njegov nastup dok on balansira motor na pokretnim valjcima. Podignute ili skrštene ruke, crna majica na bratele, a na desnoj mišici "seva" jedinstvena tetovaža "Zid smrti".

Divni su dani kada sam jedva čekao da vidim samo njega, da ostavim samo njemu vašarski džeparac, zauzmem mesto u galeriji i uživam u šou spektaklu atrakcija i vratolomija od početka pa do kraja dana.

Paklenih vozača, čeličnih živaca danas je sve manje. Nikog više nije briga za Njutnov zakon, zakona akcije i reakcije.

Današnji Petrovdan ima neke nove junake, Goranovu slavu preuzeo je jedan simpatični bucko, koji vozi balerinu, curu finu, pusta sirene, uzvikuje parole, poklanja nagradne vožnje.

Poslednji Aleksinački matador u valjkastoj koridi je za neko vreme završio svoju predstavu. Za uspomenu od mene dobija ovu priču, a ja od njega nezaboravni trofej mladosti.

Da li ću ponovo čuti turiranje čuvenog "Mzejca", nisam siguran, ostaju mi samo "Atomci" da me makar u pesmi sećaju na vreme paklenih vozača.

Zid smrti je završio na oglasima. Izgleda da je cena ulaznice od 100 dinara bila preskupa. Hvala na poseti.

U školi se i dalje uči fizika, nastavnici i dalje prave anti - reklamu o drvenom buretu, ali samo najhrabriji proveravaju zakon centrifuge na "mzejcu", 10 metara iznad zemlje u zidu smrti.

Nastaviće se...


# vašar Saša Marković Gidra zid smrti Goran Savić
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima