Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Šešelj, II deo

rss

15.04.2015. Miodrag Tasić

Kumstvo je kod Srba svetinja.
Samu instituciju kumstva karakteriše prijateljstvo, poverenje, poštenje, čast i svetost.

Vojislav Šešelj

Obično nastaje iz drugarskog odnosa ili se prenosi od starine; s kolena na koleno. Kumovi zajedno druguju, slave, lumpuju, venčavaju se i krste, ako treba i ratuju skupa, raduju se i tuku, tuguju i plaču. Kum je uvek najdraži gost. Na svadbi sedi u pročelju. Prvi u svemu. Njega nose na ramenima i ispraćaju muzikom. Daje ime detetu i ako zatreba, u nevolji staraće se o kumčetu. Po pravilu kumovi se posećuju retko. Da bi se više poštovali. Najgora stvar je da kum prokune kuma. Kumova kletva je teška!

Da, da, što se kaže: Bog na nebu, kum na zemlji. Mada je vremenom forma nešto izmenjena, pa bi moglo i ovako: Bog na nebu, kum pod zemljom! Mnogo je poznatih kumstava kod Srba. I šire. Karađorđe i Miloš. Još čvršće kumstvo je ono između Vujice Vulićevića i Karađorđa. Završilo se odsecanjem voždove glave. Uzalud beše potonje kajanje i crkva Pokajnica. Posle nekih rabota, ubistvo je jedno od takvih, nema kajanja!

Ni Leka Ranković se nije osrećio kumstvom s Josipom Brozom i Jovankom Budisavljević. U svakom slučaju manje od Zorana Đinđića i Milana Beka, odnosno Dragoljuba  Krmivo Markovića. Čuveni reformator je u kumovima našao finansijere, kad je najviše trebalo, a verujem da ni kumovi nisu ostali praznih rukava. Makar onda kad je kum postao sila u Srbiji! Boris Tadić ima kuma Šutanovca, ali i Dragoslava Božovića. A bivši karatista Božović ima sina Balšu. No, kumče Balša nije bilo verno kumu Borisu. U „demokratskom razlazu“ prvo se priklonilo Draganu Đilasu, potom Pajtiću! Gde će mu duša?

Vojislav Šešelj Vuk Drašković

Šta tek reći o kumstvu Vojislava Šešelja i Vuka Draškovića? Kako su se ovi kumovi častili na stupcima bulevarske štampe i u javnim tv emisijama, bolje je ne citirati. Moglo bi mnoge mlade da odvrati od kumstva. Vojvoda Šešelj, inače, nema sreće s kumstvom i kumovima. Pored Vuka, okumio se i s Vučićem. Pre toga i s Tomom Nikolićem. Da je sreće Šešeljevi kumovi bili bi mu od velike pomoći. Šta ćeš više od toga da su ti kumovi predsednik i premijer Srbije? Najuticajniji ljudi u Srbiji! Izuzimam ambasadora Kirbija. Kad ono, ćorak. Vojvoda se razišao i s ovim kumovima. Ništa lepo da prozbori o njima. Da ih podrži na evropskom putu. Da pohvali srpske težnje ka evro-atlantskim integracijama. Makar da pozove pristalice da podrže reforme u društvu. Jok, brate. Ništa od toga. Vojvoda, kakav je zadrt, osporava napredak Srbije. Ne priznaje reforme iako nam se vasceli svet divi na uspesima. Neće vojvoda ni Evropsku uniju, pljuje na Zapad, pali zastavu prijateljske i drage nam Hrvatske države. Čak i kumove vređa na ličnoj osnovi!

Vojislav Šešelj Tomislav Nikolić

Sada, treba razumeti i vojvodu Šešelja. Dugo je bio odsutan. Ne baš svojom krivicom. Izolovan i daleko od Srbije. Ne može čovek objektivno ni da proceni situaciju. Šešelj živi u nekom svom svetu. Od pre četvrt veka. A, kao što znamo, mnogo toga se promenilo. Drugo je danas. Danas smo na pravom putu. Priznati, uvaženi, napredni... Reformišemo se svakog dana u svakom pogledu. Još da nije one šačice nezadovoljnika i kočničara u vidu penzionera, prosvetara, zdravstvenih radnika, studenata, seljaka i sličnih, što postavljaju klipove u točkove razvoja ovog društva, gde bi nam kraj bio?

No, vratimo se mi vojvodi Šešelju. Šešelja je slavni i nepristrasni Haški tribunal pustio na lečenje. Posle svega dvanaest godina sužanjstva. Bez osude. Šešelj se nije izlečio, a Hag sada traži da se Šešelj vrati u kazamat. Šešelj, naravno, ne pomišlja dobrovoljno da ode u smrt. Pošto, po tvrđenju lekara, njegovo hapšenje zbog sveopšteg zdravstvenog stanja neminovno dovodi do smrti. Do ubistva, ako ćemo pravo. I, šta biva. Ako sud naloži izručenje, Srbija mora da se povinuje zahtevu. Prihvatili smo da sarađujemo s Hagom, i da se ne ponavljamo, posle nekih događaja nema kajanja. Drugo, ako odbijemo zahtev Haškog suda, nema ništa od otvaranja poglavlja o pristupanju ili pregovaranju s Evropskom unijom. Opet, ako srpska vlast isporuči Šešelja, isporučili su ga kumovi. Greh za sva vremena. Šešelj bi prokleo kumove. Kumove bi pratilo prokletstvo. Kao što je pratilo Obrenoviće. Neće procvetati ni država koja ne poštuje najsvetija moralna načela. Šta činiti?

Izbor između zmije i magareta. Ako te zmija ujede za oko, iscuriće ti oko. Od magareta ispadaju oba oka. Ne zna se šta je gore! Ipak, svaki dobronameran a dokon čovek, svaki onaj koga ne opterećuju svetske i domaće nevolje poput Ukrajine, Sirije, Avganistana, rasta privrede, inflacije, deviznih rezervi, slobodnog tržišta i stranih investicija, može samo da apeluje da Šešelja nikako ne treba slati u Hag. Čak ni po cenu poglavlja. Srpska tradicija nema cenu. Haškim tužiocima ako je do hapšenja Šešelja, sami neka ga hvataju. Srbija ima preča posla!

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

Komentara: 0


# Miodrag Tasić ubistvo Vojislav Šešelj Boris Tadić hapšenje Tomislav Nikolić Vojislav Šešelj kumstvo
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima