Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Rehabilitacija

rss

17.05.2015. Miodrag Tasić

Ovih dana konačno je sud presudio da je presuda Dragoljubu Draži Mihailoviću iz 1946. godine na smrt streljanjem zbog saradnje s okupatorom i ratnih zločina ništavna i da se smatra kao da nije ni doneta.

Rehabilitacija

Rehabilitacija potiče od latinske reči rehabilitatio, koja znači uspostavljanje, povraćaj izgubljenih prava, vraćanje u ranije stanje, vraćanje dobrog glasa, časti, ugleda. (Vujaklija)

Ovih dana konačno je sud presudio da je presuda Dragoljubu Draži Mihailoviću iz 1946. godine na smrt streljanjem zbog saradnje s okupatorom i ratnih zločina ništavna i da se smatra kao da nije ni doneta. Time je Generalu Mihailoviću sudski vraćena čast i ugled a njegovim potomcima daje se pravo na povraćaj oduzete generalove imovine! Đeneral je rehabilitovan. Presuda je izazvala brojne kontroverze u srpskom društvu. Jedni se raduju i pozdravljaju odluku suda, dok brojni pojedinci ističu nezadovoljstvo i ogorčeni su istom. Predstavnici različitih komunističkih partija, Subnor, levičari, nevladine organizacije, ali i političari na važnim državnim funkcijama; počev od nezaobilaznog Ivice Dačića, Meho Omerović, Čanak, Čeda Jovanović, Bojan Pajtić... Ima ih još, ali da ne razglabamo. Za gore pomenute Draža je i dalje zločinac, saradnik okupatora, pripadnik fašističke organizacije!

U pitanju je veliki nesporazum. Sud nije odlučivao da li je Đeneral Draža zločinac ili ne. Odlučivano je o suđenju iz 1946. i utvrđeno da sudski postupak koji je Đenerala osudio na smrt nije bio pravičan. Presuda iz 1946. doneta je iz ideoloških i političkih razloga. Đeneral nije imao fer suđenje, nije imao pravo na odbranu, niti na žalbu. Do početka suđenja nije video advokata. Inače proteklih deceniju-dve u štampi je bilo informacija da je Draža mučen u zatvoru. Lično mu je Krcun Penezić čupao bradu i tukao ga, ako su tačni novinarski napisi. Đenerala su izgadnjivali i drogirali, tako da se na tom suđenju jedva držao. Dva dana nakon presude streljan je, a presuda je naknadno napisana!

Dakle, ovo su razlozi za poništavanje te famozne presude komunističkog suda. Da li je komandant Jugoslovenske vojske u Otadžbini saradnik okupatora i zločinac, nije bilo predmet suđenja iz 2015. Istoričari će odrediti mesto i ulogu takozvanog Četničkog pokreta, kako se najčešće JVUO posmatra. Srećom da više nema Vladimira Dedijera i kompanije, koji su izrekli svoj sud o Draži i Ravnogorskom pokretu. To jest, o JVUO u Drugom svetskom ratu.

No, i bez dostignuća velikih posleratnih umova, na polju istorijske nauke, jedino priznatih i dozvoljenih, neupućen posmatrač pada u strašnu dilemu. Izgleda da ni pedantni nemački okupator nije znao da su im  Đeneral Draža i Četnički pokret saveznici. Nisu ih tretirali kao svoje pristalice. Inače ne bi još 1941. godine bila raspisana poternica od sto hiljada rajhs maraka za Dragoljubom Mihailovićem i Josipom Brozom. Za Nemce obojica su bili isti. Takođe ne bi Nemci hapsili i streljali pohvatane četnike, ne bi ih držali u logorima, niti bi hapsili članove njihovih porodica. Valjda ni Četnici kao nemački saveznici ne bi oružano ratovali protiv istih tih saveznika? Čak su i gradove oslobađali od Nemaca: Šabac, Krupanj, Užice, Loznicu... Ponekad u sadejstvu s partizanima, sve dok partizani nisu počeli da pucaju četnicima u leđa. Naročito partizanski komesari, koji su uvek ratovali sa začelja!

Kad su Nemci krenuli da streljaju sto Srba za jednog ubijenog Nemca, Draža je prekinuo ustanak. Šta će čak i eventualna pobeda u ratu ako nema ko da pretekne? Ako okupator pobije ceo narod? Partizani nisu imali tu dilemu. Njima žrtve nisu bile prepreka ako je cilj sloboda, a pre toga osvajanje vlasti. I rušenje Jugoslavije kao tamnice naroda. Komunistima ni Nemci nisu bili neprijatelj sve do napada Nemačke na SSSR. Do tada su bili saveznici. Na osnovu sporazuma Ribentrop – Molotov o desetogodišnjem prijateljstvu. I tek kada je nacistička Nemačka napala Sovjetski Savez, 22. Juna 1941. Jugoslovenski komunisti se spremaju na ustanak protiv okupatora. Draža je još u maju počeo da ratuje protiv Nemaca. Treba napomenuti da je komunistički ustanak protiv fašizma izbio 7. Jula '41. U Beloj Crkvi, kada je Žikica Jovanović Španac na seoskom zboru ubio žandarme Bogdana Lončara i Milenka Brakovića! Eto, borba protiv fašističke okupacije počinje za neke ubistvom „fašista“ Bogdana i Milenka. Čega se neki stide, drugi se ponose!

Još čudnije je da ni Draža nije znao da je saradnik okupatora. Da jeste, verujem da bi sedeo u Beogradu pored Nemaca. Išao bi u pozorište, na balove, u kafanu, a ne da se skriva po jazbinama i pećinama,   da ga jedu buve i vaške i da trpi gladan i žedan. I vazda da strepi od Nemaca, Talijana, Bugara, Arnauta, koji i dalje ne znaju da im je Draža saveznik. Mogao je u suprotnom i da u jesen ' 44. Kad je rat već bio izgubljen, da ode iz Srbije sa svojim fašističkim saveznicima. U Italiju, Austriju ili Švajcarsku. Mogao je da posluša i savet Amerikanaca i da s njihovim pilotima, čije avione su Nemci oborili nad Srbijom a četnici pilote spašavali i slali na Zapad s improvizovanog aerodroma u Pranjanima, odleti u sigurnost i slobodu. Međutim, kraljev oficir ne beži od sudbine i odlučuje se na sigurnu i mučeničku smrt.

Tek da su Amerikanci znali za Dražinu kolaboraciju verovatno ne bi njihov sud u Njujorku proglasio „Čiču“ za junaka i nedužnu žrtvu komunističke tiranije. Sigurno ga ni predsednik Truman ne bi odlikovao. Kao ni Šarl de Gol. Ovako, zbog neverovatnog nesporazuma i Dražinog i nekadašnjih okupatora, Đeneral je izgubio glavu. I većina čestitih, nepristrasnih istoričara Dražu slavi kao vođu prvog oslobodilačkog pokreta u Evropi. Samo dobro upućeni znalci iz bivših jugoslovenskih republika, pogotovu lijepe Hrvatske i još lepše Srbije, komunističke provenijencije i odraslih u oslobođenim vilama i imanjima  od pređašnjih buržujskih vlasnika i dalje Đenerala tretira kao fašističkog slugu i saradnika!

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

 

P.S. U okupiranoj Jugoslaviji najmanje se vodila borba protiv fašizma. Dominantan je sukob ustaškog zločinačkog režima protiv srpskog naroda najpre, kao i bratoubilački sukob u samom srpskom narodu. Između dve sukobljene oružane formacije. Borba brotiv stranog okupatora je sporedna. Pa i tu borba protiv fašizma je samo u oblastima gde je okupator fašistička Italija. Za Nemce se vezuje pojam nacizam, a potiče od Nacionalsocijalističke stranke!

 

Komentara: 7


# Miodrag Tasić četnici Bojan Pajtić Dragoljub Mihailović rehabilitacija
@PajticBojan @ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+7) (-5)

  Mare 17.05.2015.
  Slobodan Penezić Krcun je lično nadgledao streljanje Draže Mihajlovića po Titovom naredjenju,takodje je i poznat kao glavni osnivač Fk crvena zvezda mada se to sad sve više prikriva i od države i od kluba,ali istina je jedna.

 • (+15) (-2)

  Toza 17.05.2015.
  Dajte narodu hleba i igara.Samo zamajavate narod nebitnim stvarima da bi skrenuli paznju sa svakodnevnim propadanjem ove jadne zemlje!

 • (+9) (-6)

  Aki 17.05.2015.
  Pa ništa nije čudno što je rehabilitovan kada je predsednik četnički vojvoda!!!

 • (+2) (-2)

  Mare bolesnik.... 18.05.2015.
  .....SIBA SVAKI DAN.....

 • (+4) (-3)

  posmatrač 21.05.2015.
  Kada sam čitao knjigu "zarobljeni um" nisam verovao da je to moguće.Međutim sada kada su mnoge istine u vezi sa Dražom izašle na videlo, neverovatno je da ga i dalje proglašavaju zločincem.Još čudnije je da se ćuti o strašnim zločinima titovih komunista.Ako je i u svetu sličan način razmišljanja, a izgleda da jeste,onda je budućnost veoma problematična.

 • (+2) (-1)

  E Mare paceniku.... 23.05.2015.
  Tacno je da je Krcun bio glavni prilikom likvidacije Mihailovica ali je isto tako tacno da je bio srpski nacionalista i da je jedini imao petlje da brani srpske interese kod austrougarskog kaplara tako da ga je ovaj na kraju i ubio. Sto se tice osnivanja Zvezde ne vidim kakve to ima veze sa rehabilitacijim Draze. Da on nije bio jedan od osnivaca osnovao bi je drugi. Uostalom tvoj klub su direktno osnovale ustase koje su 1944 prevedene na stranu pobednika. Posgledaj samo ko je igrao u godinama kada je Pakistan, pardon Partizan osnovan. A o jednom od najvecih ubica Srba koji je bio na celu tvog kluba Franceku Tudjmanu necu ni da govorim.....

 • (+3) (-0)

  Swaner 23.05.2015.
  Mare, nije Mihajlović već Mihailović.


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}