Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Predlog za razmišljanje! Iz knjige „Istrebljivač i druge priče“ 2010.

rss

02.05.2015. Miodrag Tasić

Plaćeni oglas u dnevnom listu „Narodne vesti“

Predlog za razmišljanje! Iz knjige „Istrebljivač i druge priče“ 2010.

Poštovani građani i građanke, braćo i sestre

Parlamentarni sistem u Srbiji ne funkcioniše. Postojeće stranke su iskompromitovane, narod je razočaran, ekonomska i svaka druga kriza dostigle su vrhunac. Moral je prevaziđena kategorija. Urušila se porodica, obrazovni i zdravstveni sistem su unazađeni, vojska i policija su izgubile svaki ugled u društvu. Sve više je gladnih, bolesnih i obespravljenih. Deca rastu bez roditeljskog staranja, starci umiru odbačeni od najbližih. Beznađe je reč koja najbolje odslikava opšte stanje. Mlađe stanovništvo, ali i veći deo onih koji pripadaju srednjoj generaciji, imaju samo još jednu nadu u životu; da se dokopaju inostranstva!

Inicijativni odbor „Elitističke stranke“, nove stranke na srpskom nebu, poziva sve dobronamerne građane da nam se priključe i da Srbiju izvučemo iz ovog st(r)anja. Član „Elitističke stranke“ može biti apsolutno svako: stari, mladi, maloletni takođe, čak i deca! Deca, naročito. Sve što su mlađa, time imaju više šanse da nam se pridruže. Od naših članova očekuje se jedino da budu pošteni. To je jedini uslov! Čestiti i pošteni!

E, sada, svako za sebe misli da je pametan, nesrećan i pošten. Stoga je možda bolje naglasiti koje ponašanje ne možemo tolerisati, tako da svi oni koji su se na neki način ogrešili o osnovna načela i vrednosti „Elitističke stranke, a što navodimo u daljem tekstu, ne treba da podnose prijavu za članstvo u stranci. No, pre toga da otklonimo neke eventualne negativne asocijacije. „Elitistička stranka“ ne okuplja plavokose i plavooke, visoke i vitke, atletski građene kolose. Ili nacionalno čiste članove. Naprotiv! Kod nas su svi dobrodošli: debeli, mršavi, veliki, mali, kljekavi i zdravi. Srbi, ali i pripadnici ostalih naroda u našoj Otadžbini. Čak i stranci koji žive u Srbiji. Svi osim Kineza. Kinezi ne mogu jer prodaju „Adidas“ patike za pet stotina dinara, a razlepe se posle prvog nošenja!

Isto tako, ne želimo ni nezaposlene građane koji svoju dokolicu prekraćuju tako što kradu iz tuđih voćnjaka i njiva, seku telefonske kablove, odnose ogradesa mostova i auto-puta, poklopce kanalizacionih šahtova... Nećemo ni zaposlene koji isto to čine u firmama u kojima zarađuju svoj hleb; one što kradu od toalet papira do gotovih proizvoda. Takvi bi obrukali stranku i nema prosperiteta s ljudima sličnih manira. Ni penzioneri nisu poželjni, jer su se borili za ovo što imamo danas. Upravo zato!

Nema popusta ni za seljake koji zakidaju na kantaru, one što ubiru plodove iz svojih njiva na vreme, a iz tuđe pre vremena. Ne mogu da čekaju da sazru! Vaspitačice imaju neznatne šanse za članstvo u našoj stranci jer vidimo kako su vaspitavale decu pre desetak i više godina. To jest, vidimo šta je od te dece postalo! Učiteljice koje primaju poklone od dece za rođendan i Osmi mart, nisu dobrodošle. A ni učitelji i profesori što jula i avgusta za novac spremaju učenike koje tokom školske godine ničemu nisu naučili. Ni profesori univerziteta nam ne trebaju. Oni pišu udžbenike da bi ih prodali studentima za teške pare. Studentkinje polažu na kauč za šesticu u indeksu. Ili za tu pišljivu šesticu uzimaju šest stotina evra! Šta će nam učenici i studenti koji prepisuju od drugova, beže iz škole, donose lažna opravdanja, a roditelje varaju za troškove školovanja?

Bolničarima i medicinskim sestrama pristup je zabranjen zato što ne gledaju bolesnike iako su uzeli novac od rodbine za takvu uslugu. Lekarima, takođe, jer za neznatne intervencije uzimaju kafu i viski, a za ozbiljne povrede i bolesti koverte s novcem! Ne trebaju nam policajci koji zažmure na jedno oko počiniocima prekršajima dok im ovi zavlače jednu ruku s devizama u džep. Carinici i inspektori su persona non grata! Dve trećine kazni završi u njihovim novčanicima, a samo jedna u državnom budžetu! Neka se ne nadaju sudije i advokati koji još uvek ne znaju da je boginja pravde slepa. Elitistička stranka mora da opravda svoje ime. Zato ne praštamo ni trgovcima koji prodaju robu kojoj je rok istekao, koji ne plaćaju proizvođačima, a naplaćuju kupcima. Što zakidaju na platama uposlenih, ne uplaćuju poreze i doprinose, što ne izdaju račun...

Isto važi za konobare koji zaokružuju račun mušterijama na njihovu štetu. Ili naplate gostu i ono što sami usput popiju. Što ti za ručkom donesu ljute papričice, koje nisi tražio, i pet parčeta hleba, i posle sve to naplate, da bi potom iste te papričice i tri nedirnute kriške hleba odneli novoj mušteriji! Što bismo primali mesare kojima vaga „igra“ dok mere meso i ne žale papir kojim to meso uvijaju? Kobasičare koji ne žale hrskavicu, kožu i soju u spravljanju kobasica, a štede na mesu? I kuhinjsku so stavljaju nemilice, mada Srbija so uvozi. Nećemo burekdžije i pekare koji su gadljivi na vlastite proizvode! Mora biti s razlogom!

Kondukteri u autobusima i vozovima ne mogu da budu naši članovi jer naplaćuju karte, a iste ne izdaju. Vozači, mašinovođe i kontrolori, isto tako, zato što tajnovac dele s kondukterima, a gorivo, ulje i sve drugo što sami pokradu zadrže samo za sebe! Što bi primali glumce koji glume svuda i na svakom mestu, osim na pozornici? Ili kurve i sponzoruše koje glume da vole mušteriju, a u stvari vole samo njegov novac? Kuda bi stigli s menadžerima i novim kapitalistima kojima je geslo iz Aušvica: Arbeit macht frei – rad oslobađa, osnovni moto poslovanja?

Nećemo poslanike, zamenike ministara, ministre zato... Njih pogotovu ne. Tu nema čestitih i poštenih.

Dakle, svi oni koji nisu zaprljali ruke na način kao u napred pomenutim primerima, dobrodošli su u redove „Elitističke stranke“. Očekujemo vas s nestrpljenjem!

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

Komentara: 0


# Miodrag Tasić vojska parlament elita Elitistička stranka
@mo_i_vs @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima