Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Pekinška patka

rss

12.01.2014. tekst: Rajko Nedić

Iz Kine nam dolazi 10.000 milijardi evra investicija, rekao je ministar Bačević. Zvuči primamljivo

Rajko Nedić

Taman smo pomislili da će ministar rudarstva Milan Bačević ostati upamćen za sva vremena "samo" po megalomanskoj ideji o izgradnji rečnog kanala od Dunava preko Morave i Vardara do Soluna, ali on se time nije zadovoljio. Bačević je izjavio da Kina u narednim godina u Srbiju i Balkan treba da uloži ni manje ni više nego 10.000 milijardi evra! Zabezeknuti novinar nije došao do daha, ali je Bačević samouvereno potvrdio: "Da radi se 10.000 milijardi evra investicija!"

Bacili smo se na računicu, nije baš bilo lako, konsultovali se sa stručnjacima i onima kojima matematika ide od ruke - radi se o brojki sa 13 nula. Dakle, 10.000.000.000.000 evra! Ili 454 bruto domaćih proizvoda Srbije ili gotovo kao javni dug SAD, koji iznosi 15.000 milijardi dolara... Rekao je Bačević i još jednom ostao živ. Dovoljno da se ministar - bilioner "razapne" na čitavih 13 cifara. Ko zna, možda je Bačević umislio da je Božić Bata, Milan...

Šalu na stranu. Možda je građanima Srbije ova vest najpre delovala smešno, pa i tragikomično. Ali obogaljenom i osiromašenom narodu nije do smeha. I ponajmanje do ovakve vrste mentalnog razgibavanja. Najpre ideja o kopanju kanala i o raskopavanju Morave i pola Srbije i cena od nekih 10 do 15 milijardi evra, a sada cifra od koje ne može ni da zaboli glava, jer zapravo i ne znamo o kakvim se zaista brojkama radi. Ljudima je dosta od nerealnih obećanja, od projekata čije ideje žive i opstaju samo dok je određena grupa ljudi na vlasti.

Ovakve megalomanije vređaju zdravu pamet. U državi koja 60 godina gradi autoput, 40 godina železničku stanicu u Beogradu, a o metrou i da ne govorimo, u zemlji čiji nekadašnji gigant proizvodi dva kamiona od nekadašnjih 7.000 mesečno, "gađanje" ovakvim ciframa i projektima znači opijenost vlašću, izlazak iz realnosti i život u nekoj sasvim drugoj, "ministarskoj dimenziji". U redu jedna,10 ili možda 100 milijardi evra ulaganja direktno iz Pekinga. Ali 10.000 milijardi je vrhunac političke groteske u Srbiji. Onda nam je jasno koliko je Mlađa sa onih 1.000 evra predizbornog obećanja za akcije bio "mala beba" za ovakve političke gromade. Zabrinjavajuće je da je Bačević završio Prirodno-matematički fakultet, da je redovni profesor univerziteta, doktor nauka... Sve ukazuje da se radi o ozbiljnom i obrazovanom čoveku. Ali politička matematika učinila je svoje... Ili će nam jednog dana ova prirodno-matematičko-politička kombinacija zaista doneti premiju sa 13 nula.

Shvativši da mu se cela Srbija smeje, u međuvremenu se oglasio Bačević. Objasnio je da je do greške došlo zbog nesaglasja engleskog i srpskog numeričkog sistema prilikom prevoda razgovora sa kineskim domaćinima! Milijarde, bilioni, trilioni... Sve se kaže, pomešalo. I ministar je "ladno" poverovao u ovu nenormalnu brojku!

Bačević će jednog dana otići, sa njim i ovakve smehotresne ideje i izjave. Ostaje narod sa svojim svakodnevnim problemima i mukama. Oni ostaju u kanalu. Ali ne onom, Bačevićevom. Kanal je mnogo dublji nego što političari misle i pun je mulja. I neće znati dok jednog dana i sami ne upadnu u njega.

 

Komentara: 0


# Rajko Nedić Milan Bačević investicije Kina
@ 

[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}