Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Mariću, uplašio si se Vučića, a Arkana nisi?

rss

02.12.2014. D. Ostojić

Tamo gde počinje privatna televizija prestaje nezavisno novinarstvo.
Tako se bar meni, laiku, čini novinarska profesija u Srbiji pred kraj 2014. godine.

Mariću, uplašio si se Vučića, a Arkana nisi?

Uz kratak uvod pojašnjenja, pokušaću da objasnim zašto su najpoznatiji nezavisni novinari u Srbiji, postali zavisni od svojih gazdi, vlasnika nacionalnih televizija.

Bujoševiću Dragane, nisi se plašio Miloševića, uplašio si se Vučićevih čistki. Gospođo Smajlović, bili ste uz Ćuruviju, onda kada je gubio život krčeći put nezavisnom novinarstvu, danas nema eksluzive o dolasku Šešelja u Srbiju, nema intervjua sa njim u Politici. Verane Matiću, zar je moguće da posle Anema, Mreže, Insajdera i Utiska nedelje, na TVB92 nema mesta za intervju sa Šešeljem. Pobogu Mariću Milomire, pa nisi se plašio Arkana, a sad ni u Golom životu ni u Ćirilici nema mesta za intervju sa Šešeljem?

Da se odbranim od onih koji misle da sam radikal. Nisam. Radikale sam napadao kad su bili najjači. I kao student, i kao odbornik i kao aktivista.

Danas ne branim politiku Šešelja, daleko od toga. Uništila je živote mnogima, baš kroz ratove koje je vodio, žao mi dobrovoljaca koje je slao u unapred izgubljene ratove.

Pišući o Šešelju, branim dve stvari. Prva, čoveka koji je za svoju ideologiju spreman da bude u pritvoru 12 godina. Za mene je ta ideologija pogrešna, ali itekako cenim kad je neko toliko mentalno jak i ubeđen u svoje stvove, da i posle 12 godina nije slomljen, i udaljen od svojih ubeđenja, ni za 2 milimetra. Druga, branim nezavisno novinarstvo, od onih koji su se proslavili pričom o nezavisnom novinarstvu. Mariću, bio sam klinac kada si radio Dugu, ali dobro znam da je to bio evropski brend hrabrog, smelog novinarstva, Bujoševiću uz tvoju knjigu o 5. oktobru sam se oduševljavao danima, pa kad sam dobio tvoj mobilni slao sam ti sms podrške desetak puta. Matiću, nekoliko puta sam se molio za tebe, da te neko ne ubije od Slobinih u one davne devedesete. Čitajući Talasanje Srbije kapiro sam kako je nastajao B92. A Vi, gospođo Smajlović, nikad Vas nisam podnosio, ali sam Vaš razvojni put kao novinara cenio i poštovao. Uvek sam mislio da ste zavisni samo od Koštunice i od svojih ubeđenja. Danas sam siguran da ste zavisni od mnogih drugih, što je najgore i to opet od političara.

Aman ljudi, gospodo, nezavisni, ko Vas uplaši? Ko Vas učini zavisnim, u te stare dane, sa po tridesetak godina iskustva. Čega se bojite pa se toliko plašite? Pa ja da sam, Milomir Marić, da sam pametan i načitan kao Vi, da sam poznavao sve direktore CIE, sve komunističke kadrove SFRJ, i najmoćnije ljude sveta od osamdesetih do danas, pa nikad mene ne bi mogao uplašiti nijedan Vučić, ni dva ni pet ni sto Vučića ni njemu sličnih.

Poenta, Šešelja ste morali pozvati u svoje emisije. Ne zbog Šešelja, ne zbog politike, samo zbog jedne stvari, zbog toga što je to zaista novinarska ekskluziva. I još nešto, time biste pokazali da ste nezavisni, da imate još onog novinarskog prkosa u sebi.

P. S.
Bujoševiću Dragane, nisi se plašio Miloševića, uplašio si se Vučićevih čistki. Gospođo Smajlović, bili ste uz Ćuruviju, onda kada je gubio život krčeći put nezavisnom novinarstvu, danas nema eksluzive o dolasku Šešelja u Srbiju, nema intervjua sa njim u Politici. Verane Matiću, zar je moguće da posle Anema, Mreže, Insajdera i Utiska nedelje, na TVB92 nema mesta za intervju sa Šešeljem. Pobogu Mariću Milomire, pa nisi se plašio Arkana, a ispade da te uplašio Vučić.

 

Komentara: 2


# intervju Dušan Ostojić Vojislav Šešelj B92 Dragan Bujošević Milomir Marić Ljiljana Smajlović Veran Matić
@zubarcina @ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+9) (-1)

    rutevacdb 03.12.2014.
    Odlican tekst,Ostojicu.U Srbiji nema nezavisnih medija,a ovakva medijska blokada nije postojala ni devedesetih.Nas premijer je,ocigledno,uspesan samo u jednoj stvari-manipulaciji medijima ,a samim tim i nama.

  • (+2) (-1)

    Profesor 04.12.2014.
    Tamo gde počinje privatna televizija prestaje nezavisno novinarstvo. Citirao sam Dušane vašu prvu rečeneicu. Nažalost u Srbiji jeste tako - ali, ako da ste zaboravili opštinske tv! Pa zar u njima ima nezavisnog novinarstva! Pogledajte nesrećni Alt našta liči. Znam da je nekima muka što tamo rade, a uvlakačima je uvek dobro, jer tamo nekolko istih ljudi uvek vode glavnu reč. Povremeno, je alt imao i svetle trenutke pa su političari uvodili cenzuru. Kažete, novinari ne treba da se plaše vučića i tu niste u pravu - on je itekako opasan i osvetoljubiv.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima