Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kolumna Marije Ilić: Obećanje ludom radovanje

rss

26.11.2021.

Postoji jedna izreka u našem narodu koja kaže: “Tamo gde ti puno obećavaju, malu torbu ponesi.” Ovde, gde nam se stalno nešto obećava, nemojte nositi nikakvu. Jer, glupo je da se vratite sa praznom torbom.

Foto: Visual Stories || Micheile / Unsplash

Nekako uvek, kada predstoji neki izbor, puno se obećava. Bilo da birate partnera, cipele, predsednika ili nešto drugo. Obećanja se lako daju, mnogo teže sprovode u delo. Od obećanih “kula i gradova”, dobijete često po neki kamenčić, da vas žulja u onoj cipeli. Obećanja služe da vas neko pridobije za nešto, neku svoju stvar. Ili, da vam se ulije (lažna) nada u ono što predstoji.

A šta nam je sve do sada obećano? Bolji život (bez reprize), enormno visoke plate, stabilne cene, asfalt, nešto nikad viđeno (a ne znamo ni šta) i nedavno 300.000. Sve ovo navedeno, pod uslovima da prvo vi uradite nešto što će ići u korist onome koji obećava. Od poslednjeg obećanja (300.000) i vi ćete imati “koristi”. Prvo, imate, javni poziv da se…intimno družite sa nekim. To valjda, toliko košta, a uz to i pruža neko zadivoljstvo. Drugo, poželjno je da se iz tog koitusa izrodi jedan potomak. Prvi. Ne drugi, ne treći ili bilo koji drugi. Ljubav tek naravno da ne. Nakon nekih 9 meseci, dobijete gotov proizvod, a i obećanih 300.000. Novac ćete potrošiti već tokom prvog meseca na održavanje tog istog proizvoda, a potom možete opet da se…intimno družite (sami sa sobom). Ako ste student, nećete imati rokove da polažete ispite, a u prvih godinu dana teško i da ćete biti u stanju da ih spremate. Ako nemate posao, nećete ga ni naći jer- imaćete preča posla. Ako ste već sebi pribavili neko dete ne daj Bože iz ljubavi, ko vam je kriv što žurite? Ako ste ih pribavili više, pa i tu vam niko nije kriv! Natalitet se podiže rađanjem po jednog deteta, u izbornoj godini, kada časti onaj koji se nada da će biti vaš izbor, ako niste znali. Ostalim danima nema.

Imati dece, luksuz je i ako ste tako odlučili ima da vam se naplati porez na luksuz. Bahaćenje sa dvoje, troje, petoro dece kazuje nam da volite da imate i više nego što vam je potrebno. I zato, nećete dobiti ni dinara! Već vam je rečeno da ste to namerno uradili da bi ste išli na bolovanje jer ste neradnici. Eeee, ali sada je ploča promenila stranu pa se čuje neka druga pesma, ona najskuplja.

Da vas ne zadržavam više- vas koji radite na ovom projektu da zaradite 300.000, a ni vas koji radite da prehranite svu ostalu decu po redu. Samo ću još ovo reći: ako se deca ne budu rađala, ostaće nas uskoro taman za pod onu čuvenu krušku. A ako se budu rađala, takođe. Jer, rađaju se tamo negde, daleko, gde imaju uslova za normalan život i gde obećanje nije ludom radovanje.

Komentara: 1


# izbori natalitet Marija Ilić
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+4) (-4)

    Dušan Stevanović 27.11.2021.
    Marija , pišeš , svaka čast . Tvoji tekstovi su odlični , kratki , jasni , britki . jednom rečiju inteligentni . Zato beži iz ove profesije , što pre ... za tvoje dobro ti kažem .


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima