Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Колумна Марије Илић: Обећање лудом радовање

rss

26.11.2021.

Постоји једна изрека у нашем народу која каже: “Тамо где ти пуно обећавају, малу торбу понеси.” Овде, где нам се стално нешто обећава, немојте носити никакву. Јер, глупо је да се вратите са празном торбом.

Фото: Visual Stories || Micheile / Unsplash

Некако увек, када предстоји неки избор, пуно се обећава. Било да бирате партнера, ципеле, председника или нешто друго. Обећања се лако дају, много теже спроводе у дело. Од обећаних “кула и градова”, добијете често по неки каменчић, да вас жуља у оној ципели. Обећања служе да вас неко придобије за нешто, неку своју ствар. Или, да вам се улије (лажна) нада у оно што предстоји.

А шта нам је све до сада обећано? Бољи живот (без репризе), енормно високе плате, стабилне цене, асфалт, нешто никад виђено (а не знамо ни шта) и недавно 300.000. Све ово наведено, под условима да прво ви урадите нешто што ће ићи у корист ономе који обећава. Од последњег обећања (300.000) и ви ћете имати “користи”. Прво, имате, јавни позив да се…интимно дружите са неким. То ваљда, толико кошта, а уз то и пружа неко задивољство. Друго, пожељно је да се из тог коитуса изроди један потомак. Први. Не други, не трећи или било који други. Љубав тек наравно да не. Након неких 9 месеци, добијете готов производ, а и обећаних 300.000. Новац ћете потрошити већ током првог месеца на одржавање тог истог производа, а потом можете опет да се…интимно дружите (сами са собом). Ако сте студент, нећете имати рокове да полажете испите, а у првих годину дана тешко и да ћете бити у стању да их спремате. Ако немате посао, нећете га ни наћи јер- имаћете преча посла. Ако сте већ себи прибавили неко дете не дај Боже из љубави, ко вам је крив што журите? Ако сте их прибавили више, па и ту вам нико није крив! Наталитет се подиже рађањем по једног детета, у изборној години, када части онај који се нада да ће бити ваш избор, ако нисте знали. Осталим данима нема.

Имати деце, луксуз је и ако сте тако одлучили има да вам се наплати порез на луксуз. Бахаћење са двоје, троје, петоро деце казује нам да волите да имате и више него што вам је потребно. И зато, нећете добити ни динара! Већ вам је речено да сте то намерно урадили да би сте ишли на боловање јер сте нерадници. Ееее, али сада је плоча променила страну па се чује нека друга песма, она најскупља.

Да вас не задржавам више- вас који радите на овом пројекту да зарадите 300.000, а ни вас који радите да прехраните сву осталу децу по реду. Само ћу још ово рећи: ако се деца не буду рађала, остаће нас ускоро таман за под ону чувену крушку. А ако се буду рађала, такође. Јер, рађају се тамо негде, далеко, где имају услова за нормалан живот и где обећање није лудом радовање.


# избори наталитет Марија Илић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима