Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

In memoriam: Vidoje Cvetanović

rss

08.02.2017.

Tiho i iznenada nestao je profesor Vidoje Cvetanović.

In memoriam: Vidoje Cvetanović

Vidoje je rođen 1938. godine u zaplanjskom selu Donjem Dragovlju. Radio je kao dugogodišnji profesor ruskog jezika u Aleksinačkoj gimnaziji.

Vidoje je bio autor više knjiga o Zaplanjskom kraju, inače njegovom zavičaju i autor kapitalnog dela “Rečnik zaplanjskog govora”. Bio je lični prijatelj i saradnik velikog srpskog akademika Matije Bećkovića.

Njegovi stihovi štampani su u Japanu, Americi i Engleskoj. Godine 1995, u izdanju SANU, štampana je Cvetanovićeva hronika Donjeg Dragovlja, a zatim i nastavak “Hodopisi po Zaplanju”. Godine 1988. štampana mu je i knjiga “Posle rata”, a 2008 godine i knjiga “Goli del”, zatim i njegova poslednja knjiga “Pečalbari i odenje po zaplanje”.

Može se slobodno zaključiti da je u svim svojim delima dokazao svoju odanost prema rodnom zavičaju.

Za Vidojevo sakupljanje i tumačenje reči zainteresovala se i Srpska akademija nauka.

Poslednji godina života živeo je i stvarao u Gerontološkom centru “Jelenac“ Aleksinac.

Komentara: 1


# Vidoje Cvetanović In memoriam
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+3) (-)

    Dr Rarko Jovanović 02.06.2017.
    Ceo život upoznajete nove ljude raznih profesije. Poneki udju u moj život i ostanu zauvek u sečanj. Vidoja sam upoznao zahvaljujuć njegovom kumu Dragoslavu Manlću gorskom najvećim živim piscem Juga Srbije. Nikada Vidoja nisam sreo ali smo se veoma često čuli preko telefona. Njegov opus književnih dela i rečnik zaplanjskog govora sam pročitao. Na žalost poznanstvo je krato trajalo jer je neočekivano umro. Ostao sam siroasniji za jednog plemenitog prijatelja. Video sa da su na Kupindu neka njeova dela. Za kraj pisanja napisao bi par reči. Dragi prijatelju Vidoje hvala ti za prijateljstvo. Prof.Dr Ratko Jovanović.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima