Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

In memoriam: Видоје Цветановић

rss

08.02.2017.

Тихо и изненада нестао је професор Видоје Цветановић.

In memoriam: Видоје Цветановић

Видоје је рођен 1938. године у заплањском селу Доњем Драговљу. Радио је као дугогодишњи професор руског језика у Алексиначкој гимназији.

Видоје је био аутор више књига о Заплањском крају, иначе његовом завичају и аутор капиталног дела “Речник заплањског говора”. Био је лични пријатељ и сарадник великог српског академика Матије Бећковића.

Његови стихови штампани су у Јапану, Америци и Енглеској. Године 1995, у издању САНУ, штампана је Цветановићева хроника Доњег Драговља, а затим и наставак “Ходописи по Заплању”. Године 1988. штампана му је и књига “После рата”, а 2008 године и књига “Голи дел”, затим и његова последња књига “Печалбари и одење по заплање”.

Може се слободно закључити да је у свим својим делима доказао своју оданост према родном завичају.

За Видојево сакупљање и тумачење речи заинтересовала се и Српска академија наука.

Последњи година живота живео је и стварао у Геронтолошком центру “Јеленац“ Алексинац.

Коментара: 1


# Видоје Цветановић In memoriam
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+3) (-)

    Dr Rarko Jovanović 02.06.2017.
    Ceo život upoznajete nove ljude raznih profesije. Poneki udju u moj život i ostanu zauvek u sečanj. Vidoja sam upoznao zahvaljujuć njegovom kumu Dragoslavu Manlću gorskom najvećim živim piscem Juga Srbije. Nikada Vidoja nisam sreo ali smo se veoma često čuli preko telefona. Njegov opus književnih dela i rečnik zaplanjskog govora sam pročitao. Na žalost poznanstvo je krato trajalo jer je neočekivano umro. Ostao sam siroasniji za jednog plemenitog prijatelja. Video sa da su na Kupindu neka njeova dela. Za kraj pisanja napisao bi par reči. Dragi prijatelju Vidoje hvala ti za prijateljstvo. Prof.Dr Ratko Jovanović.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима