Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Crkva "Sveti Nikola" u Aleksincu

rss

30.11.2018. Vukan Ostojić

U zadnjih par dana smo pisali o problemima u Aleksincu, što ne možemo da izuzmemo. Ali, kada se pogleda koliko je Aleksinac prelep grad, i koliko ima znametosti, šteta je ne pisati i o tome.

Foto: dr Slobodan Petrović

Elem, crkva "Sveti Nikola" je počela da se gradi 1836. godine po naređenju Miloša Obrenovića, gradnja je završena posle samo godinu dana, odnosno 1837. godine.

Koju god fotografiju da pogledamo, koja je slikana u Aleksincu, sigurno ćete videti ovu prelepu crkvu, prelepu kao na ovim slikama koje je fotografisao dr Slobodan Petrović za svoju fejsbuk stranicu "Aleksinac večiti grad". Redakcija Aleksinac.Net-a se zahvaljuje ovoj stranici na prelepim fotografijama koje možete videti u ovom tekstu.

Moje dve tople preporuke su da odete na stranicu "Aleksinac večiti grad" i pogledate neke od slika iz prošlosti grada Aleksinca, ali i iz sadašnjosti, i da odete kad god možete u aleksinačku crkvu "Sveti Nikola".

Foto: dr Slobodan Petrović

Komentara: 2


# crkva Sveti Nikola Slobodan Petrović Vukan Ostojić
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+9) (-1)

    Caslav Vasiljevic 30.11.2018.
    Miloš je prvo napravio crkvu u Aleksincu pa tek onda u Beogradu (1840). Pošto je Aleksinac bio na granici, Miloš je hteo da Turci čuju zvona sa srpske crkve.

  • (+6) (-2)

    I. I. 01.12.2018.
    Jeste, samo što se, kada se govori o našoj crkvi, retko spominje kako je ona unakažena pripratom koja je pre nekoliko godina na nju dozidana. Crkva iz prve polovine XIX veka, sagrađena u neobaroknom stilu, tada dominantnom u Vojvodini (zbog čega ona izgledom odskače od drugih crkava iz ovog dela Srbije), naružena je zauvek betonskim čudom koje joj arhitektonski nikako ne odgovara. Takvu su odluku crkvene starešine donele bez konsultovanja građana Aleksinca, kojima crkva, kao istorijski i arhitektonski spomenik, takođe pripada.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima