Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

ZA DECU - SAMO NAJBOLjE !

rss

06.02.2016.

ZA DECU - SAMO NAJBOLjE !

Edukativni centar za decu od 3 do 6 godina, po izvornim montesori principima....

(https://www.aleksinac.net/kolumne/sta-je-montessori.html)

Počinjemo 15.2.2016.god.

UPIS JE U TOKU !

Bliže informacije: 061 11 02 880

 

 

pratite nas na fb Gnezdo Montessori Aleksinac i na sektoru "kolumne" -Aleksinac.net

Komentara: 14


#
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+7) (-6)

  Milan 06.02.2016.
  Montesori naravno da nije med i mleko...puno primedbi se na internetu može naći što se tiče ovog programa.
  Pre svega tu je nedostatak društvene interakcije između dece i između vaspitača.
  Istaknuto nedostaje dramatični(teatralni) deo igre koji bi vršnjaci između sebe podsticali.Ovo je oblast u kojoj postoji najveće neslaganje između montesori i vrtića koji danas rade.
  Zatim nedostatak samoizražaja. U montesori vrtićima deca su sprečena da istražuju i eksperimentišu sa materijalima na svoj način (misli se na materijal koji može da se koristi samo na jedan određen način).Kreativnost nije deo montesori vrtića. Nema dela,igre koje bi obezbedilo samoizražavanje kroz maštu,fantaziju ili kreativnu igru.
  Prisutan je nedostatak stimulacije za razvoj jezika. Zato što se deca podstiču da rade sama i vaspitač rade sa njima na potpuno strukturisan način mnoge šanse za verbalnu razmenu su izgubljene.
  Takođe nedostatak krupne motorike je prisutan. Samo fina motorika se ističe u montesori vrtićima. Igra napolju nije deo montesori nastave.
  Tačno je da montesori ima puno prednosti,ali je još daleko od savršenstva

 • (+2) (-1)

  Gnezdo Montessori 07.02.2016.
  Milane, pre svega hvala na komentaru. Raduje nas što naši sugrađani počinju da istražuju ovu temu. Kao što i sami znate internet nije najverodostojniji izvor informacija, pa bi Vam preporučili knjige: "Upijajući um" i "Od detinjstva do adolescencije" Marije Montesori kao i "Montesori danas" Pole Pouk Lilard. Ukoliko ne možete da ih nabavite možemo vam pozajmiti. Dođite u naše prostorije u toku radne nedelje od 7-19. Stanka Milosavljevića 19.

 • (+1) (-1)

  Miljana 07.02.2016.
  Milane, morala bih reč-dve o društvenoj interakciji koju ste spomenuli. Pitala bih vas kako nazivate to što su grupe mešovite gde se podstiču stariji da pomažu mlađima, da mlađi uče od starijih...gde su uključeni u zajedničke praktične aktivnosti npr. postavljanje stola, pripremanje užine itd. gde sami biraju grupe na predškolskom nivou za zajedničke projekte? Interakcija između vaspitača i dece je evidentra u npr. igri krug razgovora gde pričaju o događajima koji su ih inspirisali, gde se čitaju knjige i uči bonton... Stvar je u tome što vaspitač nije osoba na koju treba da se ugledaju i koju treba da kopiraju već je tu da im pomaže u njihovoh potrazi za samootkrivanjem.

 • (+1) (-1)

  Glumica 07.02.2016.
  Milane, što se teatralnosti tiče demantovaće vas Helen Hant i Džordž Kluni koji su alumni montesori programa :)

 • (+1) (-1)

  Tanja 07.02.2016.
  Najveće neslaganje tradicionalnog i montesori pristupa je to što montesori daje prednost individui nad grupom, a tradicionalni obrnuto.

 • (+1) (-1)

  Niš-moj grad 07.02.2016.
  Samoizražavanje je jako važno u svim montesori školicama i loše ste informisani ako mislite da nije tako Milane. Deca se podstiču da istražuju i eksperimentišu ne samo sa materijalima već sa svim stvarima u svom okruženju. Kreativnost je sastavni deo montesori vrtića, ali se ne ogleda u kopiranju crnanih junaka već u otkrivanju magije prirode i stvaranja. Radila sam u jednom niškom montesori vrtiću pa da podelim svoja iskustva.

 • (+2) (-2)

  Gnezdo Montessori 07.02.2016.
  Razvoj jezika i pisma je čitava celina u montesori pedagogiji. Sva naša deca savladaju pisanje i čitanje između četvrte i pete godine kada se nalaze u senzitivnom periodu za razvoj jezika.

 • (+1) (-1)

  Vaspitačica 07.02.2016.
  Kao što je bitan razvoj fine motorike za stvaranje sinapsi u detetovom mozgu, tako je bitan i razvoj krupne motorike bez koje se ne bi mogla zamisliti samostalnost na kojoj se stavlja akcenat u montesori programu. Samo ste Milane nedovoljno informisani o tome.

 • (+2) (-0)

  Potpuni laik 07.02.2016.
  Koliko sam čitala na Montesori Aleksinac grupi na fejsu igra napolju je sastavni deo svakodnevnih aktivnosti u montesori vrticima i ne zavisi od lepog i lošeg vremena. Deca se igraju i po kiši i po snegu i po suncu u svim vremenskim uslovima. Ili grešim?

 • (+1) (-1)

  Gnezdo Montessori 07.02.2016.
  Ne grešite. :) Ipak zbog bolje informisanosti svih zainteresovanih za montesori program, organizovaćemo sledeće subote tribinu gde možete pitati vlasnicu vrtića ali i predsednicu Montesori asocijacije Srbije sve što vas zanima. Sigurni smo da ćemo vam uz njenu pomoć razbiti sve nedoumice i na pravi način promovisati ono što mi mislimo da je NAJBOLjE ZA NAŠU DECU. Pratite nas i dalje...

 • (+1) (-1)

  Zzzzzzzzzzz 08.02.2016.
  Ne razumem svoje prethodnike ovde, zasto maze ovu osobu iza imena "Milan". No, meni je odmah bilo jasno, makar neznajuci nista o Montesori pedagogiji da se radi o prirodnom oportunisti koji ce biti kriticar svakom pregalastvu, pogotovu ako je ono iskorak iz ukalupljenosti i afirmativnom pretstavljanju nekih novih principa u bilo kojoj oblasti. On verovatno "brani"(?) svoju bransu ali na jedan vrlo nespretan i povrsan nacin. Iza par recenica kritike, izrazima iz struke zeli da nas zadivi i pokaze da je intelektualac koji zna o cemu govori, medjutim, nista od toga. Svaka mu je - pogresna.

 • (+1) (-1)

  Zzzzzzzzzzz 08.02.2016.
  "Milan" bi trebalo da zna, da je osnovni preduslov kritike veoma dobro poznavanje materije. Onda ce ona stvarno imati produktivnih efekata. Na hiljade stranica o montesori pedagogiji se moze naci na Internetu. U literaturi takodje. Ja nigde nisam naisao ni u naglasaju na nekakvo reklamerstvo, samoobozavanje negiranje ili kritikovanje drugih sistema obrazovanja. To je, zapravo samo mnostvo opisivanja, objasnjenja, pojasnjenja, iskustava...Kako ga i ne bi bilo, kad se radi o poznatom i priznatom obrazovnom sistemu starom preko 100 godina, nosiocu mnogobrojnih priznanja od najuglednijih svetskih institucija i pojedinaca. Montesori obrazovanje i vaspitanje zastupljeno je pocev od jaslica, vrtica, do osnovnih i srednjih skola na svim meridijanima Planete i u stalnom je rastu. Mnoge ugledne svetske licnosti od nauke, kulture, umetnosti, politike, sporta, pa do clanova kraljevskih porodica, prosli su neki nivo montesori obrazovanja...
  "Milan" je, medjutim "na Internetu nasao puno primedbi na racun montesori programa!?"
  Da skratim pricu jednim predlogom "Milanu" ili njegovim istomisljenicima:
  Kada sledeci put budete nesto kritikovali, prvo doooobro istrazite predmet, a onda svakako "izvadite kamencic iz cipele" ma koliko mali on bio. Verujte da to pomaze - iz licnog iskustva Vam kazem. Tada ce Vasa kritika biti svrsishodna i necete ispasti smesni, po principu: "pre podne mrzim sebe, a popodne..."
  Pozdrav svima, a GNEZDO MONTESSORI - samo napred ! go ahead, avanti, vpered, seguir adelante, προχωρήστε, vorangehen, 先に行きます, poursuivre, קדימה.....!

 • (+2) (-1)

  Hahha 09.02.2016.
  Koliko botova ove škole aktivno na Aleksinac netu...

 • (+2) (-2)

  BOT 09.02.2016.
  Opaaaa, evo dobili smo i " IT strucnjaka" koji je otkrio da je sve ovo prethodno - BOT, a i on sam ucestvuje i potpisuje se kao "Hahha". Ha,ha,haaaaa...


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima