Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

ЗА ДЕЦУ - САМО НАЈБОЉЕ !

rss

06.02.2016.

ЗА ДЕЦУ - САМО НАЈБОЉЕ !

Едукативни центар за децу од 3 до 6 година, по изворним монтесори принципима....

(https://www.aleksinac.net/kolumne/sta-je-montessori.html)

Почињемо 15.2.2016.год.

УПИС ЈЕ У ТОКУ !

Ближе информације: 061 11 02 880

 

 

пратите нас на фб Gnezdo Montessori Aleksinac и на сектору "колумне" -Алексинац.нет

Коментара: 14


#
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+7) (-6)

  Милан 06.02.2016.
  Монтесори наравно да није мед и млеко...пуно примедби се на интернету може наћи што се тиче овог програма.
  Пре свега ту је недостатак друштвене интеракције између деце и између васпитача.
  Истакнуто недостаје драматични(театрални) део игре који би вршњаци између себе подстицали.Ово је област у којој постоји највеће неслагање између монтесори и вртића који данас раде.
  Затим недостатак самоизражаја. У монтесори вртићима деца су спречена да истражују и експериментишу са материјалима на свој начин (мисли се на материјал који може да се користи само на један одређен начин).Креативност није део монтесори вртића. Нема дела,игре које би обезбедило самоизражавање кроз машту,фантазију или креативну игру.
  Присутан је недостатак стимулације за развој језика. Зато што се деца подстичу да раде сама и васпитач раде са њима на потпуно структурисан начин многе шансе за вербалну размену су изгубљене.
  Такође недостатак крупне моторике је присутан. Само фина моторика се истиче у монтесори вртићима. Игра напољу није део монтесори наставе.
  Тачно је да монтесори има пуно предности,али је још далеко од савршенства

 • (+2) (-1)

  Gnezdo Montessori 07.02.2016.
  Милане, пре свега хвала на коментару. Радује нас што наши суграђани почињу да истражују ову тему. Као што и сами знате интернет није најверодостојнији извор информација, па би Вам препоручили књиге: "Упијајући ум" и "Од детињства до адолесценције" Марије Монтесори као и "Монтесори данас" Поле Поук Лилард. Уколико не можете да их набавите можемо вам позајмити. Дођите у наше просторије у току радне недеље од 7-19. Станка Милосављевића 19.

 • (+1) (-1)

  Миљана 07.02.2016.
  Милане, морала бих реч-две о друштвеној интеракцији коју сте споменули. Питала бих вас како називате то што су групе мешовите где се подстичу старији да помажу млађима, да млађи уче од старијих...где су уклјучени у заједничке практичне активности нпр. постављање стола, припремање ужине итд. где сами бирају групе на предшколском нивоу за заједничке пројекте? Интеракција између васпитача и деце је евидентра у нпр. игри круг разговора где причају о догађајима који су их инспирисали, где се читају књиге и учи бонтон... Ствар је у томе што васпитач није особа на коју треба да се угледају и коју треба да копирају већ је ту да им помаже у њиховох потрази за самооткривањем.

 • (+1) (-1)

  Глумица 07.02.2016.
  Милане, што се театралности тиче демантоваће вас Хелен Хант и Џорџ Клуни који су алумни монтесори програма :)

 • (+1) (-1)

  Тања 07.02.2016.
  Највеће неслагање традиционалног и монтесори приступа је то што монтесори даје предност индивидуи над групом, а традиционални обрнуто.

 • (+1) (-1)

  Ниш-мој град 07.02.2016.
  Самоизражавање је јако важно у свим монтесори школицама и лоше сте информисани ако мислите да није тако Милане. Деца се подстичу да истражују и експериментишу не само са материјалима већ са свим стварима у свом окружењу. Креативност је саставни део монтесори вртића, али се не огледа у копирању црнаних јунака већ у откривању магије природе и стварања. Радила сам у једном нишком монтесори вртићу па да поделим своја искуства.

 • (+2) (-2)

  Gnezdo Montessori 07.02.2016.
  Развој језика и писма је читава целина у монтесори педагогији. Сва наша деца савладају писање и читање између четврте и пете године када се налазе у сензитивном периоду за развој језика.

 • (+1) (-1)

  Васпитачица 07.02.2016.
  Као што је битан развој фине моторике за стварање синапси у дететовом мозгу, тако је битан и развој крупне моторике без које се не би могла замислити самосталност на којој се ставља акценат у монтесори програму. Само сте Милане недовољно информисани о томе.

 • (+2) (-0)

  Potpuni laik 07.02.2016.
  Колико сам читала на Монтесори Алексинац групи на фејсу игра напољу је саставни део свакодневних активности у монтесори вртицима и не зависи од лепог и лошег времена. Деца се играју и по киши и по снегу и по сунцу у свим временским условима. Или грешим?

 • (+1) (-1)

  Gnezdo Montessori 07.02.2016.
  Не грешите. :) Ипак због боље информисаности свих заинтересованих за монтесори програм, организоваћемо следеће суботе трибину где можете питати власницу вртића али и председницу Монтесори асоцијације Србије све што вас занима. Сигурни смо да ћемо вам уз њену помоћ разбити све недоумице и на прави начин промовисати оно што ми мислимо да је НАЈБОЉЕ ЗА НАШУ ДЕЦУ. Пратите нас и даље...

 • (+1) (-1)

  Zzzzzzzzzzz 08.02.2016.
  Ne razumem svoje prethodnike ovde, zasto maze ovu osobu iza imena "Milan". No, meni je odmah bilo jasno, makar neznajuci nista o Montesori pedagogiji da se radi o prirodnom oportunisti koji ce biti kriticar svakom pregalastvu, pogotovu ako je ono iskorak iz ukalupljenosti i afirmativnom pretstavljanju nekih novih principa u bilo kojoj oblasti. On verovatno "brani"(?) svoju bransu ali na jedan vrlo nespretan i povrsan nacin. Iza par recenica kritike, izrazima iz struke zeli da nas zadivi i pokaze da je intelektualac koji zna o cemu govori, medjutim, nista od toga. Svaka mu je - pogresna.

 • (+1) (-1)

  Zzzzzzzzzzz 08.02.2016.
  "Milan" bi trebalo da zna, da je osnovni preduslov kritike veoma dobro poznavanje materije. Onda ce ona stvarno imati produktivnih efekata. Na hiljade stranica o montesori pedagogiji se moze naci na Internetu. U literaturi takodje. Ja nigde nisam naisao ni u naglasaju na nekakvo reklamerstvo, samoobozavanje negiranje ili kritikovanje drugih sistema obrazovanja. To je, zapravo samo mnostvo opisivanja, objasnjenja, pojasnjenja, iskustava...Kako ga i ne bi bilo, kad se radi o poznatom i priznatom obrazovnom sistemu starom preko 100 godina, nosiocu mnogobrojnih priznanja od najuglednijih svetskih institucija i pojedinaca. Montesori obrazovanje i vaspitanje zastupljeno je pocev od jaslica, vrtica, do osnovnih i srednjih skola na svim meridijanima Planete i u stalnom je rastu. Mnoge ugledne svetske licnosti od nauke, kulture, umetnosti, politike, sporta, pa do clanova kraljevskih porodica, prosli su neki nivo montesori obrazovanja...
  "Milan" je, medjutim "na Internetu nasao puno primedbi na racun montesori programa!?"
  Da skratim pricu jednim predlogom "Milanu" ili njegovim istomisljenicima:
  Kada sledeci put budete nesto kritikovali, prvo doooobro istrazite predmet, a onda svakako "izvadite kamencic iz cipele" ma koliko mali on bio. Verujte da to pomaze - iz licnog iskustva Vam kazem. Tada ce Vasa kritika biti svrsishodna i necete ispasti smesni, po principu: "pre podne mrzim sebe, a popodne..."
  Pozdrav svima, a GNEZDO MONTESSORI - samo napred ! go ahead, avanti, вперед, seguir adelante, προχωρήστε, vorangehen, 先に行きます, poursuivre, קדימה.....!

 • (+2) (-1)

  Hahha 09.02.2016.
  Koliko botova ove škole aktivno na Aleksinac netu...

 • (+2) (-2)

  BOT 09.02.2016.
  Opaaaa, evo dobili smo i " IT strucnjaka" koji je otkrio da je sve ovo prethodno - BOT, a i on sam ucestvuje i potpisuje se kao "Hahha". Ha,ha,haaaaa...


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима