Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Marko uz terapiju opuštenije na fudbal

rss

28.02.2014. Lidija Georgijev, RTS

Obezbeđena je terapija za sedmoricu dečaka koji boluju od Hanterovog sindroma. U Prćilovici kod Aleksinca, u kući dečaka Marka Radulovića, ova vest primljena je sa olakšanjem. Kada govori o terapiji prvo na šta Marko pomisli je fudbal.

Marko uz terapiju opuštenije na fudbal

Sedmorica dečaka koji boluju od Hanterovog sindroma, retke metaboličke bolesti, imaće od aprila obezbeđenu terapiju, a Ministartvo zdravlja uputilo je mobilnim operaterima zahtev za korišćenje humanitarnog broja za SMS donacije građana, kaže ministarka Slavica Đukić Dejanović. Ovo je samo privremeno rešenje. A trajno će, obećava ministarka, biti obezbeđeno rebalansom budžeta.

Dobru vest Marko je odmah podelio na svom fejsbuk profilu. Kada govori o terapiji prvo na šta pomisli je, naravno, fudbal.

"Da mogu da odigram više utakmica, da mogu da odigram celu utakmicu, da mi se isprave zglobovi, da mi se smanji jetra, da ću da budem zdrav kao i svaki čovek", uveren je Marko da će mu se dogoditi posle redovnih terapija.

Radulovići se sa Hanterovim sindromom suočavaju već sedam godina. Otac Saša kaže da su za njega dani iščekivanja bili besmisleni - sve do danas.

Ne krije oduševljenje, jer nešto što je bilo neverovatno posle sedam godina postalo je stvarno. Kaže da su svi srećni.

Marku su i ranije obećavali terapiju, ali nije bilo para. Sada je odluka konačna.

Nada se rodila kada je 2007. godine pronađen lek za Hanterov sindrom, a prošle godine registrovan i kod nas.

"Prvo što mi pada na pamet je da je konačno došao taj dan kada smo svi srećni i zadovoljni i ja bih ovom prilikom htela da se zahvalim ljudima koji su imali sluha", kaže Danijela Radulović, Markova majka.

Terapija u vidu enzima koji nedostaje Markovom organizmu prima se jednom nedeljno. Marko je već danas sa sestrom igrao fudbal - opuštenije.

 

video...

Komentara: 0


# fudbal hanterov sindrom
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}