Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Марко уз терапију опуштеније на фудбал

rss

28.02.2014. Лидија Георгијев, РТС

Обезбеђена је терапија за седморицу дечака који болују од Хантеровог синдрома. У Прћиловици код Алексинца, у кући дечака Марка Радуловића, ова вест примљена је са олакшањем. Када говори о терапији прво на шта Марко помисли је фудбал.

Марко уз терапију опуштеније на фудбал

Седморица дечака који болују од Хантеровог синдрома, ретке метаболичке болести, имаће од априла обезбеђену терапију, а Министартво здравља упутило је мобилним оператерима захтев за коришћење хуманитарног броја за СМС донације грађана, каже министарка Славица Ђукић Дејановић. Ово је само привремено решење. А трајно ће, обећава министарка, бити обезбеђено ребалансом буџета.

Добру вест Марко је одмах поделио на свом фејсбук профилу. Када говори о терапији прво на шта помисли је, наравно, фудбал.

"Да могу да одиграм више утакмица, да могу да одиграм целу утакмицу, да ми се исправе зглобови, да ми се смањи јетра, да ћу да будем здрав као и сваки човек", уверен је Марко да ће му се догодити после редовних терапија.

Радуловићи се са Хантеровим синдромом суочавају већ седам година. Отац Саша каже да су за њега дани ишчекивања били бесмислени - све до данас.

Не крије одушевљење, јер нешто што је било невероватно после седам година постало је стварно. Каже да су сви срећни.

Марку су и раније обећавали терапију, али није било пара. Сада је одлука коначна.

Нада се родила када је 2007. године пронађен лек за Хантеров синдром, а прошле године регистрован и код нас.

"Прво што ми пада на памет је да је коначно дошао тај дан када смо сви срећни и задовољни и ја бих овом приликом хтела да се захвалим људима који су имали слуха", каже Данијела Радуловић, Маркова мајка.

Терапија у виду ензима који недостаје Марковом организму прима се једном недељно. Марко је већ данас са сестром играо фудбал - опуштеније.

 

video...

Коментара: 0


# фудбал хантеров синдром
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима