Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Uskršnja čarolija u domu "Hristina Markišić"

rss

23.04.2016. Aleksandra Nikodijević

Mališani koji žive Domu za nezbrinutu decu "Hristina Markišić" u Aleksincu, družili su se sa decom iz Romskog udruženja Human iz tog grada, koja su vršnjacima priredila Uskršnju predstavu.

Uskršnja čarolija u domu "Hristina Markišić"

U domu u Aleksincu živi četrnaestoro dece bez roditeljskog staranja, a petnaestoro mališana sa invaliditetom roditelji dovode svakog dana na nekoliko sati učenja i druženja.

"Znači im puno zato što se druže sa ostalom decom koja nemaju smetnje. Te radionice pomažu toj deci, sada su farbali jaja, za Novu godinu kitili jelke", kažu u Udruženju.

Njima puno znače ove manifestacije, ovde vežbaju, igraju se sa drugom decom Domska zajednica, u saradnji sa Romskim udruženjem "Human" iz Aleksinca, organizuje ovoj deci priredbe uoči svakog praznika. Tako je i ove godine.

"Trenutno smo radili projekat Uskršnje čarolije, ovde u domu sa decom za smetnju u razvoju, uključili smo specijalnu školu i decu iz OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" iz Aleksinačkih rudnika. Naši učenici izveli su predstavu Snežana i sedam patuljaka, i posle predstave su podeljeni paketići i farbana jaja", kaže Ivana Osmanović, predsednica Romskog udruženja "Human".

Rekreativne nastave, kulturne i sportske manifestacije, samo su neke od akcija u kojima ova deca učestvuju.

Jasmina Nikolić direktorka Ustanove za decu i mlade "Hristina Markišić" u Aleksincu kaže da se zaposleni na sve načine trude da deca pronađu sebe u nekoj oblasti.

"Mi smo ustanova koja pruža uslugu domskog smeštaja, što znači da deca ovde žive, deca i mladi sa težim i teškim smetnjama i deca i mladi bez roditeljskog staranja", kaže ona.

Dom "Hristina Markišić" u Aleksincu ima trinaestoro zaposlenih, ali je samo jedan terapeut.

"Drugačiji način rada se ne može sprovesti sa njima zato što su prevashodno intelektualne smetnje, ali i sve ostale smetnje kod njih zastupljene", kaže Dragan Stipčić, profesor fizičkog vaspitanja.

Mališani iz doma nastaviće da se druže sa svojim vršnjacima, jer kako kažu u domu, saradnja sa udruženjem Roma je na obostrano zadovoljstvo.

RTS

video...

Komentara: 0


# Hristina Markišić Dom za nezbrinutu decu Uskrs Jovan Jovanović Human rom. udr. Aleksandra Nikodijević Jasmina Nikolić Dragan Stipčić Ivana Osmanović
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima