Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Težak život u Aleksincu

rss

25.10.2012. RTS

Nekada poznat po rudniku, Fahopu, Betonjerki, danas gotovo bez industrije, Aleksinac spada u nerazvijene opštine sa izuzetno niskim životnim standardom i visokom stopom nezaoslenosti.

Težak život u Aleksincu

U staroj, trošnoj kući u Donjem Adrovcu kod Aleksinca Ružica i Zoran, oboje bolesni, čekaju rešenje za invalidsku penziju i gledaju kako da preguraju dan.

"Kuća propala, nemamo ogrev, nemamo da jedemo, živimo bez ikakvih primanja", kaže Ružica Komunicki.

Na ivici egzistencije je više od hiljadu aleksinačkih porodica. Neke su u toliko lošoj situaciji da im se iz lokalne kase daju sredstva za troškove pogreba ili nabavku lekova.

Ima više od hiljadu korisnika novčane socijalne pomoći, navodi Jasmina Nikolić, direktorka Centra za socijalni rad u Aleksincu:

"To je republičko davanje, ali se broj zahteva konstantno povećava. U odnosu na prošlu godinu i prethodne mesece to je za 40 odsto."

Kapije nekada velikih preduzeća sada su pod katancem, a blizu pet hiljada radnika našlo se na ulici. Nezaposleno je osam hiljada Aleksinčana, a zarade onih koji rade niže su od republičkog proseka.

Da je situacija ozbiljna shvatili su i građani koji su na Fejsbuku osnovali grupu za pružanje pomoći sugrađanima.

Akcije su simbolične, kaže osnivač grupe Dušan Ostojić, od prikupljanja novca za lečenje do starih stvari. Da bi se situacija prozmenila, kažu u opštini, treba bezbediti nova radna mesta.

"Pre svega dovođenje stranih investitora. Već smo u pregovorima sa austrijskim i ruskim kompanijama i očekujemo povoljan ishod tih pregovora", kaže Čedomir Rakić, zamenik predsednika opštine Aleksinac.

Opština će pomoći i razvoj poljoprivrede subvencijama za navodnjavanje i organizovanjem plasmana poljoprivrednih proizvoda.

Komentara: 2


# Čedomir Rakić Dušan Ostojić Donji Adrovac Jasmina Nikolić
@zubarcina @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Slađan bujmirac 17.05.2013.
    Hvala rts-u ,da nebeoše oni 90 -tih Aleksinac nebi bio ovakav kakav je danas. Volim i ja vas

  • (+0) (-0)

    roki 17.05.2013.
    Kako i nebi bilo lose stanje u gradu kada predstavnike lokalne vlasti nije briga za svoje sugradjane , vec gledaju samo svoje licne interese . Dok radnici FRADA strajkuju nas predesednik sedi i ispija pice smejuci se nastaloj situaciji sa direktorom iste , ali tek posto su tu u kaficu odrzali kolegijum sa svojim kolegama ;;privatnicima ,, iz grada koji zezaju i ponizavaju radnike i normalno odredjuju kolke ce nam plate biti . Pa kako da nam bude bolje kada oni koji to trebaju da sprece oni to podrzavaju . Vazno je da su NJIHOVI partijski prijatelji dobili posao koji mi placamo umesto da idu i traze ljude sa strane koji bi pokrenuli nesto samo da nisu odavde jer su nam Aleksinacki privradnici svima poznati kao najobicniji .... . I imam jos jedno pitanje , a odnosi se na radove ispred doma kulture . Pitam se ko je izvodjac radova jer nema ni jedne table sa natpisom i cudi me zasto se vecinom radi nocu a kruze i price da je vlasnik firme koja to radi upravo gradski vecnik .!


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima