Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Тежак живот у Алексинцу

rss

25.10.2012. РТС

Некада познат по руднику, Фахопу, Бетоњерки, данас готово без индустрије, Алексинац спада у неразвијене општине са изузетно ниским животним стандардом и високом стопом незаослености.

Тежак живот у Алексинцу

У старој, трошној кући у Доњем Адровцу код Алексинца Ружица и Зоран, обоје болесни, чекају решење за инвалидску пензију и гледају како да прегурају дан.

"Кућа пропала, немамо огрев, немамо да једемо, живимо без икаквих примања", каже Ружица Комуницки.

На ивици егзистенције је више од хиљаду алексиначких породица. Неке су у толико лошој ситуацији да им се из локалне касе дају средства за трошкове погреба или набавку лекова.

Има више од хиљаду корисника новчане социјалне помоћи, наводи Јасмина Николић, директорка Центра за социјални рад у Алексинцу:

"То је републичко давање, али се број захтева константно повећава. У односу на прошлу годину и претходне месеце то је за 40 одсто."

Капије некада великих предузећа сада су под катанцем, а близу пет хиљада радника нашло се на улици. Незапослено је осам хиљада Алексинчана, а зараде оних који раде ниже су од републичког просека.

Да је ситуација озбиљна схватили су и грађани који су на Фејсбуку основали групу за пружање помоћи суграђанима.

Акције су симболичне, каже оснивач групе Душан Остојић, од прикупљања новца за лечење до старих ствари. Да би се ситуација прозменила, кажу у општини, треба безбедити нова радна места.

"Пре свега довођење страних инвеститора. Већ смо у преговорима са аустријским и руским компанијама и очекујемо повољан исход тих преговора", каже Чедомир Ракић, заменик председника општине Алексинац.

Општина ће помоћи и развој пољопривреде субвенцијама за наводњавање и организовањем пласмана пољопривредних производа.


# Чедомир Ракић Душан Остојић Доњи Адровац Јасмина Николић
@zubarcina @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима