Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sveštenik duhovne poruke prenosi uz zvuke gitare

rss

03.01.2019.

Ovaj rođeni Aleksinčanin počeo je da privlači pažnju najpre upotrebom gitare u verskoj nastavi, deci se to dopalo, raspitivali su se da li je on zaista napisao neku od pesama koje su zajedno izvodili i to mu je davalo elan da nastavi sa takvim načinom rada.

Foto: Aleksandar Kostić / Južne vesti

Već 2 godine je Mladen Marinković jedan od sveštenika u Svrljigu i, pored redovne službe, uz svoju gitaru, piše i komponuje duhovne, ali i one "obične" pesme. Retkost među sveštenstvom, lepa i nesvakidašnja slika, a njegove kompozicije već su se našle na repertoaru mnogih horova, izvođene su i na Vaskršenjm koncertu u Hramu Svetog Save, a stigle su i do Rusije.

Skroman i po službi, ali i sam po sebi, sveštenik Mladen to ipak ne ističe kao neke svoje uspehe. Iako mlad, sa tek 32 godine, već ima "bogat staž", od veroučitelja, preko đakona, do sveštenika koji služi u Svrljigu.

Uzor su mi bile svakako bogomoljačke pesme vladike Nikolaja i tako sam i ja poželeo da pišem svoje. Nema iskrene molitve dok se Bogu ne obratimo svojim rečima - priča Mladen.

Preko niškog hora do velikog Vaskršenjeg koncerta i Rusije

Na svom Jutjub kanalu počeo je da objavljuje svoje kompozicije, jer je, kaže, veliki tremaroš i sebe ne smatra za neku javnu ličnost, pa mu je internet najviše odgovarao.

Dok je bio đakon u niškoj Sabornoj crkvi, nekoliko nastupa je imao sa Dečjim crkvenim horom "Branko" koji je nastavio da izvodi njegove kompozicije. Upravo taj hor izveo je njegovu pesmu "Svetlost Vaskrsenja” na Vaskršnjem koncertu u hramu Svetog Save u Beogradu koji je direktno prenosio RTS. Isti hor izvodio je njegove kompozicije i u Rusiji, a pojedini autori i sveštenstvo već su se raspitivali ko je autor tih pesama.

U Svrljigu ovaj sveštenik radi i sa dečjim crkvenim horom pri Sabornom hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene, a danas gotovo da nijedan događaj ne prolazi bez njihovog nastupa.

Duhovna poruka najbitnija

U svom radu, duhovnom i muzičkom, već je pridobio Svrljižane koji su navikli da ga viđaju sa gitarom, a svoje reči, najčešće one duhovne, prenosi im direktno, u crkvi, ali i kroz muziku.

Nema ambicije, jer, kaže, u ovom vremenu se ne može planirati.

Nije mi bitna lična promocija, već promocija ideja koje moje pesme nose. Voleo bih da se neka od mojih pesama nađe na nekom Vaskršnjem ili Božićnom albumu, gde bi ih izvodio neko od poznatijih umetnika - kaže Mladen.

Mišljenja je da je broj pesama koje je napisao mali, čime nije zadovoljan, ali i da ipak teži kvalitetu. Radostan je najviše, kako sam ističe, kad vidi da njegove pesme pevuše deca, najiskrenija bića.

Izvor: Južne vesti

video...

Komentara: 0


# crkva Mladen Marinković Južne vesti
@ 

[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}