Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Свештеник духовне поруке преноси уз звуке гитаре

rss

03.01.2019.

Овај рођени Алексинчанин почео је да привлачи пажњу најпре употребом гитаре у верској настави, деци се то допало, распитивали су се да ли је он заиста написао неку од песама које су заједно изводили и то му је давало елан да настави са таквим начином рада.

Фото: Александар Костић / Јужне вести

Већ 2 године је Младен Маринковић један од свештеника у Сврљигу и, поред редовне службе, уз своју гитару, пише и компонује духовне, али и оне "обичне" песме. Реткост међу свештенством, лепа и несвакидашња слика, а његове композиције већ су се нашле на репертоару многих хорова, извођене су и на Васкршењм концерту у Храму Светог Саве, а стигле су и до Русије.

Скроман и по служби, али и сам по себи, свештеник Младен то ипак не истиче као неке своје успехе. Иако млад, са тек 32 године, већ има "богат стаж", од вероучитеља, преко ђакона, до свештеника који служи у Сврљигу.

Узор су ми биле свакако богомољачке песме владике Николаја и тако сам и ја пожелео да пишем своје. Нема искрене молитве док се Богу не обратимо својим речима - прича Младен.

Преко нишког хора до великог Васкршењег концерта и Русије

На свом Јутјуб каналу почео је да објављује своје композиције, јер је, каже, велики тремарош и себе не сматра за неку јавну личност, па му је интернет највише одговарао.

Док је био ђакон у нишкој Саборној цркви, неколико наступа је имао са Дечјим црквеним хором "Бранко" који је наставио да изводи његове композиције. Управо тај хор извео је његову песму "Светлост Васкрсења” на Васкршњем концерту у храму Светог Саве у Београду који је директно преносио РТС. Исти хор изводио је његове композиције и у Русији, а поједини аутори и свештенство већ су се распитивали ко је аутор тих песама.

У Сврљигу овај свештеник ради и са дечјим црквеним хором при Саборном храму Светог цара Константина и царице Јелене, а данас готово да ниједан догађај не пролази без њиховог наступа.

Духовна порука најбитнија

У свом раду, духовном и музичком, већ је придобио Сврљижане који су навикли да га виђају са гитаром, а своје речи, најчешће оне духовне, преноси им директно, у цркви, али и кроз музику.

Нема амбиције, јер, каже, у овом времену се не може планирати.

Није ми битна лична промоција, већ промоција идеја које моје песме носе. Волео бих да се нека од мојих песама нађе на неком Васкршњем или Божићном албуму, где би их изводио неко од познатијих уметника - каже Младен.

Мишљења је да је број песама које је написао мали, чиме није задовољан, али и да ипак тежи квалитету. Радостан је највише, како сам истиче, кад види да његове песме певуше деца, најискренија бића.

Извор: Јужне вести


# црква Младен Маринковић Јужне вести
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима