Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Studenti dali rešenje za uređenje parka “Brđanka” u Aleksincu

rss

25.07.2018. Južne Vesti

Na konkursu za idejno rešenje parternog uređenja parka “Brđanka”, koji je raspisala Opština Aleksinac, pobedio je petočlani tim studenata Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu. Njihovi predlozi biće iskorišćeni, kažu u Opštini, a park će se sređivati u narednim godinama.

Studenti dali rešenje za uređenje parka “Brđanka” u Aleksincu

Konkurs je raspisan u martu, a najbolje ideje, prema oceni žirija, osmislio je tim koji su činili 23-godišnji studenti Nikoleta Petrović, Nemanja Ranđelović, Boris Rančev, Ana Anđelković i Lazar Jović.

Zadatak nije bio detaljno obrazložen, tako smo imali slobodu da od sadržaja uvedemo ono što mislimo da je neophodno za tu lokaciju. Opredelili smo se da glavnu ulogu imaju tereni za mini-golf i golf kafe, a smisli smo i letnju pozornicu, razna igrališta za decu i prostore za okupljanje starijih sugrađana - objašnjava studentkinja Nikoleta Petrović.

Kaže da je njihova ideja uređenja parka, koji ima površinu od oko 13 hektara, prilagođena svim generacijama, a veruje da će se većina njihovih predloga i iskoristiti.

Sama pobeda na konkursu mnogo znači, dok je činjenica da će to biti realizovano velika motivacija za nas kao studente i verujem da će nam značiti i kao preporuka za zapošljavanje - objašnjava Nikoleta.

Da je konkurs za idejno rešenjeprvi korak u uređenju “Brđanke” ističe Dalibor Marković iz odeljenja za urbanizam Opštine Aleksinac.

Prvo smo želeli da prikupimo ideje i dobili smo stvarno izuzetna rešenja i neka od njih će svakako biti implementirana. Sada ostaje da se prikupit projektna dokumentacija i da naš tim sve sklopi u idejni projekat - objašnjava Marković.

On objašnjava da će za sve te procedure biti potrebno vremena, te da očekuje da dokumentacija i idejni projekat biti završeni sledeće godine, a da će se tek nakon toga krenuti u realizaciju.

Do sada se uglavnom uređenje ovog parka radilo ad-hok, pa smo želeli da nekako zaokružimo priču i da to bude neka jedinstvena celina - objašnjava Marković.

Prvonagrađeni studenti dobili sud Opštine kao nagradu laptop, drugoplasirani tim je dobio tablet računar, a treći kurs 3D štampe.

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti


# Brđanka Južne vesti Dalibor Marković idejno rešenje
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima