Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Srpski vojni sanitet u Prvom svetskom ratu

rss

02.10.2014. Zorica Peleš

SIMPOZIJUM – SRPSKI VOJNI SANITET U PRVOM SVETSKOM RATU… ISTINA KOJA ĆE VAS ŠOKIRATI

Uglavno svi govori počinju izlizanom rečenicim da srpski narod pati OD ZABORAVA, a general Sekulić lepo kaže:“ Ono što se nije znalo, ni naučilo, ne može biti ni zaboravljeno:“

10624974_357606727735495_7520645276454778053_nNa Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu održan je juče (30. septembra 2014. godine) simpozijum „SRPSKI VOJNI SANITET U PRVOM SVETSKOM RATU:“ Učesnike ovog dragocenog simpozijuma pozdravio je brigadni general profesor dr Marijan Novaković, načelnik Vojnomedicisnke akademije u Beogradu.

Skup je posle njega pozdravio prof. dr Pavle Milenković, predsednik Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva. Uvodnu reč imao je primarijus dr Aleksandar Nedok, naučni savetnik Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji se naduže od svih lekara i istoričara u Srbiji bavi proučavanjem istorije srpske medicine i Srpskog vojnog saniteta. I ako je zakoračio u devetu deceniju još uvek je pun elana za nova istraživanja.

Posle uvodne reči dr Nedoka, govorio je general Srpske Vojske Krajine Milisav Sekulić. Njegovo predavanje “ Politički položaj Srbije pred i tokom Prvog svetskog rata i prikaz najvažnijih događaja po ratnim godinama“ sve prisutne je ostavio bez daha.

Slušali su s pažnjom iznošenje decenijama skrivane istine i deo njegovog kazivanja Vam ovde prenosimo. Sve ostale teme na simpozijumu bile su vezane za Srpski vojni sanitet i sve su bile veoma temeljno obrađene, a to su: – Rad srpskog vojnog saniteta u toku Prvog svetskog rata ( Primarijus dr Aleksandar Nedok rezervni major Vojske Srbije); – Organizacija sanitetske službe srpske vojske ( Docent dr Veljko Todorović, brigadni general u penziji i bivši načelnik Saniteta Vojske Srbije); – Sanitetski gubici i popuna srpske vojske ( Primarijus dr Branislav Popović , bivši načelnik Saniteta JNA); – Bizerta i popuna jedinica ( potpukovnik Luka Nikolić, autor čuvene knjige „Srbijo majko i maćeho“); – Hirurško zbrinjavanje srpske vojske ( Pukovnik docent dr Mile Ignjatović ); – Epidemija zaraznih bolesti – rad saniteta na njihovoj prevenciji i lečenju ( Pukovnik profesor dr Dragan Mikić); – Sanitetsko snabdevanje i uloga farmaceuta ( Profesor dr Dragan Stupar, pukovnik u penziji); – Uloga Crvenog krsta u Prvom svetskom ratu ( Primarijus dr Branislav Popović, bivši načelnik Saniteta JNA); – Veterinarska služba u Prvom svetskom ratu ( potpukovnik docent dr veterinarske medicine Radivoje Anđelković; – Strane sanitetske misije u srpskoj vojsci ( poptpukovnik Luka Nikolić, autor čuvene knjige „Srbijo majko i maćeho“); – Umrli i poginuli lekari, farmaceuti i veterinari u Prvom svetskom ratu ( Docnet dr Veljko Todorović, brigadni general u penziji, bivši načelnik Saniteta Vojske Srbije).

Na simpozijumu je bio veliki broj gostiju, među kojima su bili akademik Radoje Čolović, predsednik Srpskog lekarskog društva, članovi Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva, mnogobrojni lekari i profesori sa VMA, Medicinskog fakulteta u Beogradu i sa svih beogradskih klinika, kao i iz Zavoda za transfuziju krvi RS. Bili su prisutni i mnogobrojni farmaceuti i veterinari, kao i penzionisani lekari, farmaceuti i veterinari. U velikom broju bili su prisutni i istoričari iz nekoliko instituta, kao predstavnik Arhiva Srbije. Pažnju svih privukao je veliki broj kadeta, studenata Medicinskog fakulteta VMA (među kojima je čak i studentkinja iz Afrike), kojima se na početku svog govora obratio pukovnik docent dr Mile Ignjatović rečima: “ Na Vama je da nešto učinite, jer mi smo sve upropastili.“

ISTINA KOJA ĆE VAS ŠOKIRATI

10622929_357605814402253_924578451962037481_nGeneral Srpske Vojske Krajine Milisav Sekulić je danas na Simpozijumu o „Srpskom vojnom sanitetu u Prvom svetskom ratu“ , na VMA, izrekao TRI ISTINE, poražavajuće, o kojima se ćuti decenijama. Prvo je imao primedbu na stalno ponavljanu rečenicu na mnogim simpozijumima i skupovima gde se govori o srpskoj istoriji. Uglavno svi govori počinju izlizanom rečenicim da srpski narod pati OD ZABORAVA, a general Sekulić lepo kaže:“ Ono što se nije znalo, ni naučilo, ne može biti ni zaboravljeno:“

Potom je izneo TRI FRAPANTNE ISTINE, koje se decenijama kriju:

- PRVA ISTINA
je da su u Podravini i Kolubarskom okrugu tokom 1914.godine Austro-Ugari ubili 50.000 ( PEDESET HILjADA) srpskih žena, dece i staraca, dakle CIVILA. Te zoličine su uglavnom počinili HRVATI, koji su bili u Austro_Ugarskoj vojsci.Ubijanje srpskih civila bilo je u Zapadnoj Srbiji najviše i to: u JADARSKOM srezu ( centar Loznica), RAĐENSKOM srezu ( centar Krupanj), AZBUKOVAČKOM srezu ( centar Ljubovija), POCERSKOM srezu ( centar Šabac), MAČVANSKOM srezu ( centar Bogatić) i KOLUBARSKOM srezu ( centar Valjevo).

- DRUGA ISTINA
je da je na Mirovnoj konferenciji u Parizu 1919.g. Komisija za utvrđivanje ratnih zločina i otkrivanja onih koji su počinili zločine tokom Prvog svetskog rata u državama koje su u njemu učestvovale, tražila od svih tih zemalja , učesnica rata, da dostave broj izvršenih zločina i izvršilaca zločina na njenoj teritoriji tokom Prvog svetskog rata.
MALENA BELGIJA prijavila je 300 ( TRISTA) zločina i 300 ( TRISTA ) izvršilaca zločina;

SRBIJA JE PRIJAVILA SAMO 4. ZLOČINA ( ČETIRI) i 4. ( ČETIRI ) ZLOČINCA, koji su počinili ta 4 .(ČETIRI) zpočina na njenoj teritoriji tokom Prvog svetskog rata .

- TREĆA ISTINA
je da je na Mirovnoj konferenciji u Parizu 1919.godine Komisija, koja je bila oformljena za procenu ratne štete, koju su počinili Austro-Ugari, procenila da naša Kraljevina treba da dobije ODŠTETU OD NEPRIJATELjA ( AUSTRO-UGARA) U VISINI OD 12. ( DVANAEST) MILIJARDI FRANCUSKIH FRANAKA U ZLATU. Pošto smo tada već bili Ujedinjena Kraljevina Srba , Hrvata i Slovenaca, Ante Trumbić, koji je bio tada ministar spoljnih poslova naše ujedinjene Kraljevine, rekao je u Skupštini da TO NIJE DOBRO, jer nije fer i pošteno da Hrvati i Slovenci plaćaju tu odštetu, pošto su oni sastavni deo Kraljevine. Dakle svi su jedna velika zajednička država.I naš kralj Aleksandar Prvi Karađorđević je zastupao Trumbićevomišljenje i Komisiji za procenu ratne štete u Parizu je odgovorio da se on NE PRIHVATA DA UZME RATNU ODŠTETU od 12.MILIJARDI francuskih franaka u zlatu, jer ne želi da se zameri Hrvatima i Slovencima i puj pike ne važi ništa, kao da ništa nije ni bilo.

Pojeo vuk magarca.

A Srbija je morala da vrati sve zajmove, koje je bila uzela.

Tako su i Tito i srpske i crnogorske izdajice isto oprostile HRVATIMA – USTAŠAMA – KOLjAČIMA SRPSKOG NARODA njihove zločine u Drugom svetskom ratu.

Priredila – Zorica Peleš, http://srpskaistorija.wordpress.com

Komentara: 1


# Zorica Peleš
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+3) (-0)

    Goran 02.10.2014.
    " Uglavno svi govori počinju izlizanom rečenicim da srpski narod pati OD ZABORAVA, a general Sekulić lepo kaže:“ Ono što se nije znalo, ni naučilo, ne može biti ni zaboravljeno:“ "


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima