Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Smiruju se poplave, Vlada priprema pomoć

rss

28.02.2010. Izvor: B92, RTS

Vlada Srbije donela je danas odluku o hitnom upućivanju novčane pomoći, u iznosu od 77 miliona dinara, gradovima i opštinama u kojima su poplave izazvale veliku štetu, saopšteno je iz kabineta predsednika vlade.

Smiruju se poplave, Vlada priprema pomoć


Za Zaječar je predviđeno 20 miliona dinara, Aleksinac, Požegu i Knjaževac po osam miliona dinara, Negotin šet miliona, Svrljig četiri miliona i Boljevac tri miliona dinara. Opštine Merošina, Doljevac, Koceljeva, Ub, Lajkovac, Ljig, Vladimirci, Žitorađa, Priboj i Prijepolje dobiće po dva miliona dinara, navedeno je u saopštenju.


Nekoliko stambenih objekata u Aleksincu je poplavljeno, ali je situacija trenutno pod kontrolom, izjavio je predsednik opštine Aleksinac Ivan Dimić.

"Trenutna sitacija je stabilna, čitave noći smo branili bedeme duž Moravice kroz grad", rekao je Dimić.

On je kazao da se nivo Moravice smanjuje, a da nivo vode u Bovanskom jezeru "blago opada".

Dimić je kazao da je voda prodrla u nekoliko kuća pored Moravice u Aleksincu kao i da su poplavljene podrumske prostorije i dvorišta.

"Ojčaćemo bedeme danas, jer nas plaši najava da će tokom popodneva opet biti kiše", rekao je Dimić.

Meštani Alesinca postavili su bedeme duž reke Moravice u tom gradu.

Voda u Bovanskom jezeru je preplavila "levak" na jezeru, koji se koristi za rasterećenje brane i kroz koji se višak vode preusmerava u Moravicu.

Pripadici Kraljevačkog i Niškog tima za spasavanje su u tom mestu, a tokom dana se očekuje i dolazak radnika Srbija vode sa mehanizacijom.

Radnici su i juče pomagali u postavljanju bedema za odbranu od poplava.

Jedno od naselja koje se nalazi na toku Moravice, nizvodno od brane, je i selo Kraljevo.

Prema rečima Dragoslava Radojkovića iz Mesne zajednice Kraljevo, u tom naselju već je iseljena kamionom stoka iz staje domaćina Miloštena Petrovića i za sada stambeni deo domaćinstva nije ugrožen.

Radojković navodi da, ako se sa ovakvim dotokom nastavi u toku i noći i sutra, u ovom selu biće ugoržena još tri-četiri domaćinstva, naročito njihove staje, pa će i tu morati da se iseli stoka.

U selima pored Moravice, nizvodno od akumulacije Bovan, poplavljeno je poljoprivredno zemljište i, prema nekim procenama, radi se o više stotina hektara.

Povećan je i nivo Moravice pored regionalnog puta Aleksinac-Sokobanja i preti da ugrozi tu saobraćajnicu.


Komentara: 1


# predsednik opštine Ivan Dimić Srbija vode
@ 

▲ ▼ [+][-][ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima