Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Saru (14) su vršnjaci čudno gledali dok nisu videli šta može da napravi

rss

22.12.2019. Večernje novosti

Devojčica iz okoline Aleksinca sa neobičnim hobijem na etno-sajmu dobila treću nagradu.

Saru (14) su vršnjaci čudno gledali dok nisu videli šta može da napravi

NEOBIČNO interesovanje ima Sara Jovanović (14), učenica sedmog razreda Osnovne škole "Stojan Živković Stole" u Trnjanu kod Aleksinca. Kao članica Etno-udruženja "Korman" iz istoimenog sela, na upravo završenom 14. međunarodnom etno-sajmu u Knjaževcu dobila je treću nagradu u kategoriji "obredni peškiri".

Sara, polako, uz pomoć Tatjane Šljivić, predsednice Udruženja žena koje okuplja kreativce iz aleksinačkog kraja, uči prve bodove. Sve je uspešnija u tome, uspeva da savlada tehniku veza i veliki podstrek joj je to što su njeni radovi već primećeni. U Knjaževcu je bilo njeno prvo takmičenje, a želja joj je da se tradicija ručnih radova sačuva od zaborava.

- Shvatila sam da se slobodno vreme može kreativnije upotrebiti, nego pored kompjutera ili sa mobilnim telefonom. To sam naučila pored brata Strahinje (18), koji je sve bolji u korparstvu. Njega uči deda Tomislav, a mene teta Jasmina - kaže Sara, koja sa bratom odrasta pored bake Gordane.

Veli da su vršnjaci malo čudno gledali na njeno interesovanje sve dok nisu videli njene prve radove.

- Zanima me sve što se tiče ručnih radova, a posebno sam zavolela naše obredne peškire. Oni su nekada bili nezaobilazni na svakoj proslavi. Kada se za krsnu slavu dočekuju gosti, on je bio na poslužavniku sa žitom, na njega su se stavljali pogača, so i rakija za dobrodošlicu gostima u kuću, svatovi su se kitili ovim peškirom, ali i buklija, kojom su se svatovi pozivali za svadbeno veselje - prenosi nam Sara svoja saznanja o ovom veoma lepom i nekada nezaobilaznom delu pokućstva, ali i devojačke spreme.

- Toga više nema, izgubili su se ti običaji, a onda je nestao i obredni peškir. Njegovo značenja i njegovu izradu još neguje naše udruženje iz Kormana, ali to je jedini način da ne zaboravimo narodne običaje - priča ova četrnaestogodišnjakinja.

ŠKOLA PRE HOBIJA

ŠKOLA joj je, kaže, zasada na prvom mestu, a ručni rad može biti samo hobi i prilika za druženja i nova poznanstva. Njen brat planira da studira u Sloveniji organsku proizvodnju, a njegovim stopama će verovatno krenuti i Sara.

Izvor

Komentara: 0


# Trnjane Stojan Živković Stole OŠ Udruženje Korman Sara Jovanović
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima