Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Сару (14) су вршњаци чудно гледали док нису видели шта може да направи

rss

22.12.2019. Вечерње новости

Девојчица из околине Алексинца са необичним хобијем на етно-сајму добила трећу награду.

Сару (14) су вршњаци чудно гледали док нису видели шта може да направи

НЕОБИЧНО интересовање има Сара Јовановић (14), ученица седмог разреда Основне школе "Стојан Живковић Столе" у Трњану код Алексинца. Као чланица Етно-удружења "Корман" из истоименог села, на управо завршеном 14. међународном етно-сајму у Књажевцу добила је трећу награду у категорији "обредни пешкири".

Сара, полако, уз помоћ Татјане Шљивић, председнице Удружења жена које окупља креативце из алексиначког краја, учи прве бодове. Све је успешнија у томе, успева да савлада технику веза и велики подстрек јој је то што су њени радови већ примећени. У Књажевцу је било њено прво такмичење, а жеља јој је да се традиција ручних радова сачува од заборава.

- Схватила сам да се слободно време може креативније употребити, него поред компјутера или са мобилним телефоном. То сам научила поред брата Страхиње (18), који је све бољи у корпарству. Њега учи деда Томислав, а мене тета Јасмина - каже Сара, која са братом одраста поред баке Гордане.

Вели да су вршњаци мало чудно гледали на њено интересовање све док нису видели њене прве радове.

- Занима ме све што се тиче ручних радова, а посебно сам заволела наше обредне пешкире. Они су некада били незаобилазни на свакој прослави. Када се за крсну славу дочекују гости, он је био на послужавнику са житом, на њега су се стављали погача, со и ракија за добродошлицу гостима у кућу, сватови су се китили овим пешкиром, али и буклија, којом су се сватови позивали за свадбено весеље - преноси нам Сара своја сазнања о овом веома лепом и некада незаобилазном делу покућства, али и девојачке спреме.

- Тога више нема, изгубили су се ти обичаји, а онда је нестао и обредни пешкир. Његово значења и његову израду још негује наше удружење из Кормана, али то је једини начин да не заборавимо народне обичаје - прича ова четрнаестогодишњакиња.

ШКОЛА ПРЕ ХОБИЈА

ШКОЛА јој је, каже, засада на првом месту, а ручни рад може бити само хоби и прилика за дружења и нова познанства. Њен брат планира да студира у Словенији органску производњу, а његовим стопама ће вероватно кренути и Сара.

Извор

Коментара: 0


# Трњане Стојан Живковић Столе ОШ Удружење Корман Сара Јовановић
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима