Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Prvi Aleksinčani su Neadretalci

rss

20.02.2016. Aleksinac večiti grad

Grupa mladih naučnika arheologa sa Arheološkog instituta u Beogradu, u saradnji sa zavičajnim muzejem u Aleksincu, radeći na svom projektu u oblasti aleksinačkog Pomoravlja je otkrila tragove bitisanja neandretalca na rečnim terasama Morave i Moravice.

Prvi Aleksinčani su Neadretalci

Između sela Vakupa i Kraljeva na prostoru lokaliteta Vampirsko groblje pronađeni su brojni ostaci primitivnih alatki i oružja od kremena i oblutaka sa tipičnim načinom obrade za paleolit.

Neandretalac je bio lovac i lovio je uglavnom mamute kojih je bilo u ovim krajevima.

Naime, u našem zavičajnom muzeju postoje ostaci mamuta pronađeni u nanosu šljunka Južne Morave kod sela Jasenje 1967 godine.

Preporučujemo pogledajte izložbu "Aleksinačko Pomoravlje od praistorije do srednjeg veka-nova saznanja", u Centru za kulturu Aleksinac.

 

Komentara: 4


# istorija Kraljevo Vakup Jasenje Zavičajni muzej praistorija
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+24) (-5)

  Komentator 20.02.2016.
  Kad pogledam ove "napredne",verujem da su prvi Aleksinčani bili kromanjonci.

 • (+4) (-19)

  Za komentatora 20.02.2016.
  Cini se da vi, takvi, jezikom mrznje pokazujete da ste upravo vi prvi potomci neandertalaca. Nikako da se ukopite u 21. vek.

 • (+20) (-3)

  mozda, 21.02.2016.
  nekad, ali sada su nas naprednjaci vratili u kameno doba, ulice raskopane i blatnjave, copori pasa lutalica na sve strane, plemenske staresine u bundicama i krznu i jos obozavaju covekoliko stvorenje

 • (+15) (-1)

  za ZA KOMENTATORA 26.02.2016.
  nije jezik mrznje nego jezik istine,a to boli.vi ste mentalni kromanjonci!!!i tacno je da ne mozemo da se `ukopimo` u 21.vek jer ste sve razrusili i usrali!!!!aleksinac izgleda kao na onim slikama od pre 100 godina!!!


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima