Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Oslikajte mural izuzetnim ženama Srbije

rss

12.01.2022. Opština Aleksinac

Ambasada Kraljevine Holandije u saradnji sa Centrom za Ženske studije, Kulturnim centrom GRAD i gradovima u Srbiji poziva sve zainteresovane street art umetnike da učestvuju u izradi murala najznačajnijim ženama 20. i 21. veka u okviru projekta „Izuzetne žene Srbije“.

Foto: arhiva

Umetnici širom Srbije će putem ovog konkursa imati priliku da oslikavanjem murala površine oko 4 h 4 metra prikažu deset izuzetnih žena:

Požega – Mitra Mitrović

Aleksinac – Jelena Dimitrijević

Kragujevac – Ljubica Marić

Kruševac – Vera Nikolić

Niš – Jovanka Bončić Katerinić

Novi Sad – Verica Crvenčanin Kulenović

Beograd – Gina Ranjičić i Jelisaveta Načić

Među izabranim ženama koje će biti inspiracija za murale su revolucionarke, aktivistkinje, dizajnerke, dobrotvorke, političarke, pesnikinje, književnice, pravnice, pedagoškinje, kompozitorke, sportiskinje, feministkinje, a svima su im zajedničke ženska snaga, solidarnost, snažan i nepokolevljiv duh u borbi za emancipaciju žena i njihov ravnopravan položaj. U okviru ovog projekta odaćemo im svojevrsno priznanje – nove generacije će ih upoznati, a iskusnije će se podsetiti na značaj ovih autentičnih heroina svog vremena.

Projekat se sprovodi u saradnji sa upravama pomenutih gradova. Sredstva za materijal su obezbeđena, kao i honorari za umetnike. Prispeli radovi koji nisu izabrani neće biti korišćeni u druge svrhe. Moguće je prijaviti se za više murala, ali jedan umetnik može biti izabran samo za jedan mural- Ohrabrujemo umetnike iz pomenutih opština da se prijave za izradu murala u svom gradu. Izrada murala se planira februaru i martu, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena. Za prijavu je potrebno poslati kratak CV na engleskom, iluistraciju prethodnih radova i skicu za predloženi mural. Prijave i/ili zahtev za dodatne informacije slati na: [email protected].

Konkurs je otvoren do 30. januara 2022. godine.


# Aleksinac konkurs mural
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima