Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Осликајте мурал изузетним женама Србије

rss

12.01.2022. Општина Алексинац

Амбасада Краљевине Холандије у сарадњи са Центром за Женске студије, Културним центром ГРАД и градовима у Србији позива све заинтересоване street art уметнике да учествују у изради мурала најзначајнијим женама 20. и 21. века у оквиру пројекта „Изузетне жене Србије“.

Фото: архива

Уметници широм Србије ће путем овог конкурса имати прилику да осликавањем мурала површине око 4 х 4 метра прикажу десет изузетних жена:

Пожега – Митра Митровић

Алексинац – Јелена Димитријевић

Крагујевац – Љубица Марић

Крушевац – Вера Николић

Ниш – Јованка Бончић Катеринић

Нови Сад – Верица Црвенчанин Куленовић

Београд – Гина Рањичић и Јелисавета Начић

Међу изабраним женама које ће бити инспирација за мурале су револуционарке, активисткиње, дизајнерке, добротворке, политичарке, песникиње, књижевнице, правнице, педагошкиње, композиторке, спортискиње, феминисткиње, а свима су им заједничке женска снага, солидарност, снажан и непоколевљив дух у борби за еманципацију жена и њихов равноправан положај. У оквиру овог пројекта одаћемо им својеврсно признање – нове генерације ће их упознати, а искусније ће се подсетити на значај ових аутентичних хероина свог времена.

Пројекат се спроводи у сарадњи са управама поменутих градова. Средства за материјал су обезбеђена, као и хонорари за уметнике. Приспели радови који нису изабрани неће бити коришћени у друге сврхе. Могуће је пријавити се за више мурала, али један уметник може бити изабран само за један мурал- Охрабрујемо уметнике из поменутих општина да се пријаве за израду мурала у свом граду. Израда мурала се планира фебруару и марту, у оквиру обележавања Међународног дана жена. За пријаву је потребно послати кратак CV на енглеском, илуистрацију претходних радова и скицу за предложени мурал. Пријаве и/или захтев за додатне информације слати на: [email protected].

Конкурс је отворен до 30. јануара 2022. године.


# Алексинац конкурс мурал
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима