Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Opština Aleksinac se priključila kampanji “Detinjstvo, ne brak”

rss

13.07.2021. Opština Aleksinac

Opština Aleksinac se priključila kampanji “Detinjstvo, ne brak”, koja ima za cilj da skrene pažnju javnosti i profesionalaca na problem dečjih brakova.

Opština Aleksinac se priključila kampanji “Detinjstvo, ne brak”

U februaru 2019. godine na inicijativu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i UNICEF-a osnovana je Nacionalna koalicija za okončanje dečjih brakova.

Koalicija predstavlja zajednicu pojedinaca, institucija i organizacija koji zajedno rade na jačanju opcija bezbednog izbora za devojčica, naročito devojčica romske nacionalnosti, da donose vlastitite bezbedne izbore o životu i budućnosti, kao i na osnaživanju žena i muškaraca, roditelja, kao i budućih roditelja, da menjaju postojeću praksu dečijih brakova. Dečiji i rani brakovi predstavljaju grubo kršenje prava dece, posebno devojčica, zanemarivanje, oduzimanje prava na detinjstvo, obrazovanje, pravilan i potpun razvoj i slobodu izbora, a često je prisutno i zlostavljanje. Ako se sadašnji trend nastavi, 150 miliona devojčica u svetu će stupiti u brak pre navršene 18. godine života u sledećih deset godina, ugrožavajući svoj lični razvoj i blagostanje.

Da bismo pružili istinsku podršku i zaštitu i time aktivno doprinosili okončanju dečijih brakova, potrebno je da se svi uključimo.

Koaliciju za okončanje dečijih brakova čine predstavnici ministarstava, institucija, međunarodnih organizacija i organizacija iz Srbije, a Koalicijom kopredsedavaju Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i NVO Ternipe.

Komentara: 1


# opština Romi dečiji brak
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+9) (-)

    z 13.07.2021.
    Šta ima da se skreće pažnja javnosti, pa nije čitava javnost ta koja ugovara brakove među decom, zna se koja to populacija radi, pa onda lepo u njihove mahale pa njima skrećite pažnju. Na pogrešnom mestu ste usmerili energiju. Oni teško da će da čitaju ove vesti.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima