Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Obnova crkve Svete Nedelje u Gornjem Adrovcu

rss

11.07.2016.

Krajem protekle 2015. godine, meštani Gornjeg Adrovca su otpočeli sa obnavljanjem crkve Svete Nedelje, koja je sagrađena pre 100 godina, u šumarku, južno od prvih domaćinstava na ulazu u selo Gornji Adrovac.

Obnova crkve Svete Nedelje u Gornjem Adrovcu

Objekat je bio sagrađen od drveta i blata (čakmara), dotrajao i sklon padu, sa oštećenim krovom i urušenim oltarskim delom. Po zatraženom blagoslovu Vladike Niškog i uz obećanje da će se sagraditi nova crkva, objekat i nastrešica za okupljanje vernika su srušeni.

Izabrani Odbor za izgradnju crkve i Savet MZ. G. Adrovca, po izradi Projekta i dobijanja saglasnosti prionuli su na posao. Sakupljen je dobrovoljni prilog za nabavku građevinskog materijala, od meštana i delom od Adrovčana koji žive van G. Adrovca, za izgradnju objekta do postavljanja krovne konstrukcije. Skromni prilozi u novcu i građevinskom materijalu stigli su i od pojedinih vernika koji nisu rođeni i ne žive u ovom selu.

Meštani su se dobro organizovali i po grupama odlaze zakazanog dana na dobrovoljni rad sa ciljem da crkvu stave pod krov do kraja tekuće godine. Izgrađeni su temelji i prva betonska ploča, u toku je doprema materijala za zidanje koje će biti završeno do praznika, Svete Nedelje, 20. jula 2016.

- Biće nam potrebna novčana sredstva i građevinski materijal da izgradnju crkve, po Projektu, privedemo kraju, ali nadamo se daljoj pomoći građana, jer su do sada pokazali solidno interesovanje i pružili pomoć da obnova počne, kažu u Odboru za izgradnju crkve.

U odboru su nas uputili i na zapise o ovoj „malenoj“ crkvi, sa izvorom dobrotvorne vode za vid, koja je godinama unazad bila dobro posećena od strane meštana Gornjeg Adrovca, tako i susednih sela: Krušja, Radevca, Jakovlja i Suhotna.

Na osnovu podataka iz Letopisa aleksinačke crkve saznajemo da je prota Brana Korunović zapisao, 24. decembra 1936. godine da u Gornjem Adrovcu postoji neosvećena kapela, Sv. Nedelja, podignuta pre 30 godina i da je nju usnio meštanin Jovan Vulić, na mestu gde je sagrađena.

Najstarije meštanke Ruža i Darinka (starije od 90 godina) na osnovu pričanja njihovih starijih, dedova i očeva, tvrde da je ova crkva sagrađena na ustupljenom mestu meštana pre oslobođenja od Turaka, a da je iz nje deljena službena pošta za Aleksinac i Niš, koja je pristizala iz Beograda, preko Kruševca i Šiljegovca, da bi zaobišla legendarni Deligrad.

Ovo kazivanje treba proveriti i eventualno potvrditi, ali ono što je bitno za sve nas, izgradnju crkve treba privesti kraju i omogućiti zainteresovanim građanima da je posete i prijatno se osećaju u ovoj pravoslavnoj svetinji, dodaju iz Odbora za izgradnju crkve.

Komentara: 0


# crkva Gornji Adrovac Sveta Nedelja
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima