Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Obnavlja se spomen-hram Svete Trojice u Gornjem Adrovcu i sećanje na junačko stradanje grofa Rajevskog

rss

21.06.2023. JSI, AN, EN

U petak, 16. juna 2023. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški g. Arsenije posetio je spomen-hram Svete Trojice u Gornjem Adrovcu.

Obnavlja se spomen-hram Svete Trojice u Gornjem Adrovcu i sećanje na junačko stradanje grofa Rajevskog

Ova svetinja, simbol zajedničke srpsko-ruske borbe za oslobođenje, nalazi se u fazi obnove, kako bi joj se povratio stari, zubom vremena okrnjeni sjaj.

Foto: Eparhija niška

Ovom prilikom, Preosvećeni Vladika je dao izjavu za TV "Rossiя", upoznavši tako i rusku javnost sa trenutnim stanjem i budućim planovima vezanim za obnovu ovog hrama i pridruženog mu kompleksa, koji sve koji ga posete podseća na junačko stradanje grofa Rajevskog, ali i svih drugih ruskih i srpskih vojskovođa i vojnika palih u borbi za oslobođenje.

Izvor: Eparhija niška

 

O crkvi Svete Trojice

Crkva Svete Trojice u Gornjem Adrovcu, opština Aleksinac, je podignuta 1903. godine na mestu gde je u srpsko–turskom ratu iz 1876. godine kao dobrovoljac poginuo ruski pukovnik Nikolaj Nikolajevič Rajevski, po kome je Tolstoj oblikovao lik Vronskog u romanu „Ana Karenjina“. Kao nepokretno kulturno dobro ima status spomenika kulture.

Na mestu pogibije pukovnika Nikolaja Rajevskog u Gornjem Adrovcu njegovi ratni drugovi su prvobitno podigli skroman spomenik koji se i danas nalazi ispred ulaza u crkvu. Mesto za gradnju crkve otkupila je srpska kraljica Natalija. U narodu je poznata kao šarena crkva ili crkva ljubavi, ruska crkva, podignuta je po planovima i priloženim sredstvima grofice Marije Rajevske, snahe i žene njegovog mlađeg brata Mihaila. 

Crkvu je gradio Josif Kolar iz Niša uz trud i nadzor vladike niškog Nikanora Ružičića, kako piše na spomen ploči.


# Gornji Adrovac Nikolaj Rajevski Episkop Arsenije crkva Svete Trojice
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima