Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

NUNS: Svetski dan slobode medija novinari u Srbiji dočekuju u katastrofalnom stanju

rss

03.05.2021. Južne vesti

Sada već tradicionalnom međunarodnom akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" kada će se u 11:55 zamračiti ekrani i isključiti tonovi, obeležiće se Svetski dan medija i u Srbiji, a novinarska udruženja pozivaju sve elektronske medije da se pridruže akciji kako bi ukazali na, kako saopštavaju, katastrofalan položaj novinarske profesije u Srbiji.

Foto: Unsplash / The Climate Reality Project

Srbija neprekidno ponire na rang-listi slobode medija Reportera bez granica, tako da je sa 54. mesta u 2014. godini, u 2020. pala na 93. poziciju.

Da bi ukazali na ovakav status novinarstva u Srbiji, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost“ pozivaju medije da se priključe akciji.

Pozivamo sve medijske radnike da se zajedno suprotstavimo daljoj eroziji profesije kako bi zaštitili slobodu medija i novinara i vratili poverenje građana. Naša uloga nije da služimo željama i interesima vlasti, već da svestrano, potpuno i odgovorno informišemo najširu javnost - kaže se u saopštenju.

Prema najnovijem izveštaju međunarodne nevladine organizacije Fridom haus, Srbija je tokom poslednje decenije nazadovala u oblasti političkih prava i građanskih sloboda, i zato je svrstana u kategoriju delimično slobodnih država.

Vlast i državne institucije dužne su da novinarima i medijima obezbede uslove za neometan, slobodan rad, bez pritisaka i cenzure. Nasuprot tome, javno informisanje u Srbiji suočava se sa svakodnevnim političkim i ekonomskim pritiscima, cenzurom i autocenzurom, radnom nesigurnošću, ugrožavanjem bezbednosti, rodnom diskriminacijom, kršenjem autorskih prava i drugim problemima koji direktno ugrožavaju rad novinara i medija - saopštavaju udruženja.

Kako dodaju, na Međunarodni dan slobode medija ponovo ukazuju i na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plate, najniže među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta.

Politički i ekonomski centri moći koriste medije kao sredstva propagande i kreiranja javnog mnjenja u skladu sa njihovim interesima koji su pretežno suprotni interesima društva. Vlast selektivno tumači i koristi medijsko zakonodavstvo kako bi zadržala direktan i indirektan uticaj na medijsko tržište na kojem umesto slobodne i fer utakmice dominira protežiranje podobnih medija i ugrožavanje medija koji izveštavaju profesionalno i kritički, u skladu sa javnim interesom - saopštavaju.

Podsećaju i na činjenice da ni 27 godina nije bilo dovoljno da se otkrije ko je ubio novinarku Radislavu Dadu Vujasinović, da još nije pravosnažno okončano suđenje optuženima za ubistvo kolege Slavka Ćuruvije od pre više od 22 godine i da već 20 godina ostaju nepoznati i nekažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

Izvor

Komentara: 0


# NUNS
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima