Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

НУНС: Светски дан слободе медија новинари у Србији дочекују у катастрофалном стању

rss

03.05.2021. Јужне вести

Сада већ традиционалном међународном акцијом "Пет минута громогласне тишине" када ће се у 11:55 замрачити екрани и искључити тонови, обележиће се Светски дан медија и у Србији, а новинарска удружења позивају све електронске медије да се придруже акцији како би указали на, како саопштавају, катастрофалан положај новинарске професије у Србији.

Фото: Unsplash / The Climate Reality Project

Србија непрекидно понире на ранг-листи слободе медија Репортера без граница, тако да је са 54. места у 2014. години, у 2020. пала на 93. позицију.

Да би указали на овакав статус новинарства у Србији, Независно удружење новинара Србије (НУНС), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) и Грански синдикат културе, уметности и медија "Независност“ позивају медије да се прикључе акцији.

Позивамо све медијске раднике да се заједно супротставимо даљој ерозији професије како би заштитили слободу медија и новинара и вратили поверење грађана. Наша улога није да служимо жељама и интересима власти, већ да свестрано, потпуно и одговорно информишемо најширу јавност - каже се у саопштењу.

Према најновијем извештају међународне невладине организације Фридом хаус, Србија је током последње деценије назадовала у области политичких права и грађанских слобода, и зато је сврстана у категорију делимично слободних држава.

Власт и државне институције дужне су да новинарима и медијима обезбеде услове за неометан, слободан рад, без притисака и цензуре. Насупрот томе, јавно информисање у Србији суочава се са свакодневним политичким и економским притисцима, цензуром и аутоцензуром, радном несигурношћу, угрожавањем безбедности, родном дискриминацијом, кршењем ауторских права и другим проблемима који директно угрожавају рад новинара и медија - саопштавају удружења.

Како додају, на Међународни дан слободе медија поново указују и на све дубље сиромаштво новинара и других медијских професионалаца који свој тежак и одговоран посао обављају за понижавајуће плате, најниже међу свим професијама које подразумевају висок ниво знања и интегритета.

Политички и економски центри моћи користе медије као средства пропаганде и креирања јавног мњења у складу са њиховим интересима који су претежно супротни интересима друштва. Власт селективно тумачи и користи медијско законодавство како би задржала директан и индиректан утицај на медијско тржиште на којем уместо слободне и фер утакмице доминира протежирање подобних медија и угрожавање медија који извештавају професионално и критички, у складу са јавним интересом - саопштавају.

Подсећају и на чињенице да ни 27 година није било довољно да се открије ко је убио новинарку Радиславу Даду Вујасиновић, да још није правоснажно окончано суђење оптуженима за убиство колеге Славка Ћурувије од пре више од 22 године и да већ 20 година остају непознати и некажњени налогодавци и убице новинара Милана Пантића.

Извор


# синдикат НУНС
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима