Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Najavljena oštrija kontrola i visoke kazne zbog paljenja na otvorenom

rss

13.10.2018.

Zbog aktuelnih radova u polju i povećanog rizika od izbijanja požara, Uprava za vanredne situacije u Nišu najavljuje da će vršiti intezivnije kontrole, a da će oni koji se ne pridržavaju zakona biti sankcionisani. U saopštenju se podseća da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru. Takođe, zabranjeno je loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima.

Najavljena oštrija kontrola i visoke kazne zbog paljenja na otvorenom

U ovom periodu pripreme zemljišta, poljoprivrednici često spaljuju korov i ostatke useva, pa postoji opasnost da se vatra prenese na susedne parcele, vinograde i voćnjake, kao i na druge objekte, što može prouzrokovati veliku materijalnu štetu. Česti su i slučajevi nekontrolisanog spaljivanja suve trave i niskog rastinja pored puteva, u blizini šuma i vikend naselja – dodaje se u saopštenju.

Nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu odgovornost za koju su propisane visoke novčane kazne: za pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara, za odgovorna i fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, a za preduzetnika od 150.000 do 500.000 dinara.

Uprava za vanredne situacije u Nišu, kako se navodi, intenzivno će kontrolisati sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i protiv lica koja ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka, kao i loženja vatre na otvorenom u šumi, podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Izvor: Alpres

Komentara: 1


# požar kazne Uprava za vanredne situacije
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+3) (-)

    Jovan 13.10.2018.
    Da je neko platio debelu kaznu manje bi bilo ovakvih pozara.


[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}