Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Најављена оштрија контрола и високе казне због паљења на отвореном

rss

13.10.2018.

Због актуелних радова у пољу и повећаног ризика од избијања пожара, Управа за ванредне ситуације у Нишу најављује да ће вршити интезивније контроле, а да ће они који се не придржавају закона бити санкционисани. У саопштењу се подсећа да Закон о заштити од пожара забрањује спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа на отвореном простору. Такође, забрањено је ложење отворене ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним, видно обележеним местима.

Најављена оштрија контрола и високе казне због паљења на отвореном

У овом периоду припреме земљишта, пољопривредници често спаљују коров и остатке усева, па постоји опасност да се ватра пренесе на суседне парцеле, винограде и воћњаке, као и на друге објекте, што може проузроковати велику материјалну штету. Чести су и случајеви неконтролисаног спаљивања суве траве и ниског растиња поред путева, у близини шума и викенд насеља – додаје се у саопштењу.

Непоштовање законских мера заштите од пожара повлачи прекршајну одговорност за коју су прописане високе новчане казне: за правно лице од 300.000 до 1.000.000 динара, за одговорна и физичка лица од 10.000 до 50.000 динара, а за предузетника од 150.000 до 500.000 динара.

Управа за ванредне ситуације у Нишу, како се наводи, интензивно ће контролисати спровођење мера заштите од пожара на отвореном простору и против лица која не поштују забрану спаљивања отпада и биљних остатака, као и ложења ватре на отвореном у шуми, поднети захтев за покретање прекршајног поступка.

Извор: Алпрес

Коментара: 1


# пожар казне Управа за ванредне ситуације
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+3) (-)

    Jovan 13.10.2018.
    Da je neko platio debelu kaznu manje bi bilo ovakvih pozara.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима