Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Markova borba sa Hanterovim sindromom sve uspešnija

rss

07.02.2017.

Marka Radulovića iz Prćilovice kod Aleksinca javnost je upoznala kada se u ime obolelih od Hanterovog sindroma pre dve godine javno obratio Ministarstvu zdravlja, tražeći pomoć.

Markova borba sa Hanterovim sindromom sve uspešnija

Nekoliko meseci posle toga, država je odobrila terapiju za tu retku bolest za sedmoricu obolelih dečaka. Zbog Markovog dobrog zdravstvenog stanja, lekari iz Tiršove predložili su da terapiju umesto u Beogradu prima u Aleksincu.

Marko sada ide u sedmi razred, a raspust provodi kao i većina njegovih vršnjaka – ispred kompjutera. Za razliku od njih, suočava se sa neizlečivom retkom bolešću, ali mu terapija, kaže, prija.

"Počeo sam da rastem, to je najbitnije, i organi su se vratili na svoje mesto", kaže Marko Radulović.

Prethodne dve godine, sanitetom iz Aleksinca, svakog petka Marko je sa roditeljima odlazio u Beograd. Sada će na kontrolu ići na tri meseca.

"Nismo gubili nadu ni tada, a ni sada. Uvek smo se nadali da će doći do toga da će Marku biti bolje", kaže otac dečaka Saša Radulović.

Majka Danijela ističe da lekari kažu da je Markovo zdravstveno stanje trenutno veoma dobro. Nada se, kaže, da će tako biti i ubuduće.

Zbog Markovog dobrog zdravstvenog stanja lekari su predložili da terapiju, koja godišnje po pacijentu državu košta 200.000 evra, prima u aleksinačkoj bolnici. Iz Tiršove je stigla savremena infuziona pumpa.

"Zahvaljujući doktoru Goranu Čuturilu i celoj njegovoj ekipi, mi smo ušli u tu problematiku, održali par sastanaka i nadam se da spremni dočekujemo našeg pacijenta Marka", kaže načelnica Dečijeg odeljenja bolnice u Aleksincu Snežana Crljenica.

Markovo stanje je i pre dve godine bilo bolje u odnosu na druge dečake obolele od Hanterovog sindroma. Iako će mu sada biti lakše, jer će primati terapiju u Aleksincu, kaže da će mu Beograd baš zbog njih nedostajati.

"Imao sam tamo, drugare koji su primali (terapiju) zajedno sa mnom, a koje sam zavoleo i malo je teško bez njih", objašnjava Marko.

Ovim pacijentima nedostaje enzim koji razgrađuje lipide, a to uzrokuje ozbiljne probleme u celom organizmu. Doživotnom terapijom se to znatno ublažava.

Lidija Georgijev

video...

Komentara: 0


# Beograd Prćilovica Saša Radulović Marko Radulović hanterov sindrom Snežana Crljenica
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima