Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

IT podrška iz sela Vrmdža

rss

14.11.2021. WDR / Jelena Đukić Pejić

Dok mnoga sela u Srbiji odumiru, jedno maleno u blizini Sokobanje kod Aleksinca u potpunosti se razlikuje od ostalih, jer stalno dočekuje nove meštane. U selu Vrmdža je u poslednjih nekoliko godina kupljeno više od 40 kuća i imanja. Bave se najrazličitijim poslovima, a dobar internet je jedna od osnovnih stvari koja je privukla nove Vrmdžane.

Foto: WDR

Nakon skoro 20 godina rada u IT sektoru, na održavanju veb sajtova za jednu kompaniju, za šta je potreban samo laptop i internet, Danijela Pavlović Mutić odlučila je da zajedno sa suprugom i ćerkom život na beogradskoj Zvezdari menja za život u malenom selu udaljenom odatle tri i po sata. Ovim je kaže Danijela, ispunjena dugogodišnja želja.

„Porodično, već se nekih 7- 8 godina razmišljamo o tome da odemo iz Beograda, čak smo i uzeli neko imanje u okolini, međutim, moj muž Saša je uvek govorio „jel se sećaš ti one Vrmdže? ’Ajmo mi da odemo tamo“. Mi dođemo, svidi nam se ovde, i onda smo pitali ima li ovde neko imanje, kažu ima. Svidi nam se jedno i odlučimo da to kupimo i eto nas ovde“, za VDR priča Danijela koja je upravo završila svoju osmočasovnu smenu za računarom koji se nalazi na terasi. Za to vreme njena ćerka se igra sa drugaricom u velikom dvorištu.

Za ovo selo u blizini Sokobanje i Aleksinca čuli su, kažu, u medijima. A kako izgleda život u selu u odnosu na velika beogradska naselja, Danijela kroz smeh kaže:

„Pa potpuno drugačije. Sve ima svoje mane i svoje prednosti. Mislim da je naša najveća prednost to što živimo u nekom skladu sa prirodom. Napravili smo svoju prvu baštu, iako nikad u životu nismo to imali, tako da nam je to potpuno neko novo iskustvo“, objašnjava ona i dodaje da ipak najveća prednost to što njena ćerka ima drugačije detinjstvo.

„Mislim da je za dete ovo odlično, jer u Beogradu živiš u stanu, i moraš dete da izvodiš svaki dan po dva tri puta dnevno ako dete ne ide u vrtić. A ovde, ima svoje kućne ljubimce, deca se lepo igraju, nije važno da li imaju 4 ili 10 godina“, kaže ona.

Sve to Danijela i njen suprug Saša koji je muzički producent ne bi mogli da izvedu da selo Vrmdža, osim prekrasne prirode ne nudi i dobre uslove za život i rad. Dobar internet je prva stvar koja je privukla ovu i mnoge druge porodice, na šta je predsednik Mesne zajednice Vrmdža Slaviša Krstić najponosniji. Kako kaže, već godinama se bori da selo ima uslove iz 21. veka i netaknutu prirodu.

Predsednik mesne zajednice Vrmdža Slaviša Krstić u poseti Mutićima

„Infrastruktura za bežični internet, onda voda za piće sa izvora, imamo tri vodovoda u selu, dobru putnu mrežu, asfaltne puteve, relativno dobre seoske ulice, skoro smo radili rekonstrukciju ulične rasvete, sad nam je svuda u selu LED rasveta, uradili smo i dekorativnu rasvetu karakterističnih objekata kao što je „Latin grad“, dostupnost signala za mobilnu telefoniju i to su sve neki uslovi koji se traže u ovo današnje vreme“, pojašnjava predsednik mesne zajednice Vrmdža.

On kaže da je to doprinelo da u Vrmdži bude prodato 40 kuća i imanja u poslednjih nekoliko godina. Svi koji su se preselili u ovo seoce ispod Rtnja bave se poslovima za koje je upravo neophodan internet. Imaju prodavnice, poštu, četvorogodišnju školu, a za starije đake organizovan je prevoz do susednog sela.

Kako Vrmdža uporedo radi i na kulturnoj promociji, u ovom selu se tradicionalno održava nekoliko manifestacija, među kojima su planinarski pohod na Rtanj, filmski festival ekološkog dokumentarnog filma i penjački festival. Za meštane su ove manifestacije pravi praznik, a u međuvremenu, kaže Danijela život je krajnje opušten. Upravo je to razlog što se nije pokajala kada je gradski asfalt zamenila uskim seoskim ulicama.

"Koliko god da ljudi teško rade, nekako je to sve usporeno. Nema nikakve frke, uvek može da se nađe vreme da se popije kafa sa nekim. Jedino vidiš frku kad vidiš da će oblaci, da ne padne kiša na detelinu ili šta već, ali nema tog stresa koji ti imaš u gradu“, završava Danijela Pavlović Mutić, nova meštanka Vrmdže.

Izvor

Komentara: 0


# festival internet Vrmdža Slaviša Krstić
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima