Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Gimnazijalci učesnici Međunarodnog pedagoškog foruma Univerziteta „Alma Mater“

rss

04.01.2022. Fejsbuk

Nastavnici i učenici Aleksinačke gimnazije bili su učesnici Međunarodnog pedagoškog foruma Univerziteta „Alma Mater“ čiji je suorganizator u Srbiji bio i Univerzitet „Lobačevski„ - višegodišnji strateški partner Aleksinačke gimnazije

Foto: arhiva

14. i 15. decembra u Srbiji je bio održan Međunarodni forum diplomaca ruskih i sovjetskih univerziteta «Alma Mater – pedagoški». Organizator projekta je bila Fondacija podrške humanističkih i prosvetnih inicijativa «Sorabotničestvo» (Rusija, Moskva). Otvaranje foruma je bilo u Ruskom domu u Beogradu gde su se sa pozdravnim rečima za učesnike obratili rukovodilac Predstavništva Rossotrudničestva u Srbiji Jevgenij Baranov, predsednik Svetsve asocijacije diplomaca ruskih i sovjetskih univerziteta Vladimir Četij, izvršni direktor fondacije «Sorabotničestvo» Ala Larina, direktor IFIŽ NNGU Larisa Žukovska, načelnik odseka razvoja međunarodne saradnje NNGU Konstantin Kemajev i rukovodilac Srpskog centra NNGU Irina Abramova. Sledećeg dana, 15. decembra, rad foruma je bio nastavljen u organizaciji gimnazije «Laza Kostić», gde je učesnike okruglih stolova toplo i srdačno pozdravio direktor gimnazije Vukašin Lazović.

U aktivnostima foruma - diskusionoj platformi «Savremeni trendovi u školskom humanističkom obrazovanju», edjutonu «Obrazovni potencijal tele-, radio-, internet-projekata», okruglim stolovima i master-klasima je uzelo učešće više od 500 učesnika iz celog sveta. Posebno interesovanje za forum su ispoljili profesori i đaci partnerskih gimnazija NNGU u Novom Sadu, Šapcu, Rumi, Aleksincu, Nišu i Sremskim Karlovcima. Prema rečima načelnika odseka razvoja međunarodne saradnje NNGU Konstantina Kemaeva, održavanje takvih aktivnosti je sjajna mogućnost za jačanje pozicija ruskog jezika, podršku diplomaca ruskih i sovjetskih univerziteta u inostranstvu, njihovo angažovanje u naučno-obrazovne i humanističke inicijative Univerziteta "Lobačevski" i razvoj partnerskih veza sa bratskom Srbijom. Aktivnosti su bile sprovedene uz podršku Ministarstva prosvete Ruske Federacije, Instituta filologije i žurnalistike NNGU "N.I. Lobačevski", Ruskog doma u Beogradu, gimnazije «Laza Kostić» (Novi Sad, Srbija) i Svetske asocijacije diplomaca ruskih i sovjetskih univerziteta.

Izvor


# Aleksinačka gimnazija
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima